Nieuws Projecten  Bureau Contact    English
   
Totaal Locatie  Brochures      
 

     

 

Dorpsrandlocatie Well
Landschappelijk wonen in een dorpsbos

Schuin tegenover het kasteel van Well wil de gemeente Bergen kleinschalige woningbouw ontwikkelen. De woningbouw biedt kansen om de ruimtelijke kwaliteit van de locatie en de aansluiting met het historische dorp te verbeteren. Buro Lubbers ontwierp een plan voor een nieuw woningcluster, die zich door een eigentijds handschrift onderscheidt van andere plekken in Well, maar zich tegelijkertijd voegt naar het bestaande dorp door toepassing van vergelijkbare landschappelijke, stedenbouwkundige en architectonische ontwerp-middelen. In vergelijking met de ligging van het kasteel, onafhankelijk in het veld, beschouwen wij de nieuwe woningbouwlocatie als een bijzondere toevoeging aan het landschap, niet als uitbreiding van het dorp. Dit betekent dat we in plaats van lintbebouwing een andere typologie voorstellen, een typologie die is geïnspireerd op een agrarische manier van wonen. Wij zien een kleine zwerm woningen neerstrijken in een dorpsbosje. Losjes gestrooid in het landschap vinden de woningen er hun vanzelfsprekende plek rondom een erf, alsof ze ondanks hun hedendaagse architectuur altijd al in het veld hebben gestaan.

 

 
              ontwerp
status
locatie
opdrachtgever

gerelateerd
2012
ontwerp
Well
Gemeente Bergen
Wonen
Documentatie
(pdf)