Nieuws Projecten  Bureau Contact    English
   
Totaal Locatie  Brochures      
 

     

 

Groot Speijck
Nieuwe buitenruimte bezoekerscentrum als uitvalsbasis natuur

Groot Speijck is het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten voor de Oisterwijkse Bossen en Vennen. In aansluiting op de nieuwbouw is de omgeving heringericht. 150.000 bezoekers per jaar zullen het bezoekers-centrum gebruiken als uitvalsbasis voor het omliggende natuurgebied. Groot Speijck vormt door zijn functies en voorzieningen een tegenhanger van de ongerepte natuur. Dit contrast wordt benadrukt door zijn natuurlijk hoge ligging op een plateau. Vanaf hier zijn de verschillende sferen in het natuurgebied waarneembaar. De herinrichting benut en versterkt dit onderscheid door meer openheid, door de randen van het plateau te accentueren en door een vloeiende overgang tussen de hoofdroute en het terras bij het gebouw. Strategisch geplaatste hogere (zit)randen leiden de bezoekersstromen in goede banen. De materialisatie sluit zowel aan op de natuurlijke kleur van de bosgrond als op het blanke zand van het plateau. Het zandkleurige asfalt op het terras legt een duurzame basis voor intensief gebruik. Randen van beton met houtreliëf en zitgedeeltes van gezaagde stammen completeren het beeld. Het parkeren is herschikt en de verkeersstromen zijn gescheiden. Het resultaat: een open plek in het bos, waar routes samenkomen bij het bezoekerscentrum; de springplank naar het natuurgebied.

 
         

ontwerp
status
locatie
opdrachtgever

samenwerking
gerelateerd

2013-2014
2015 uitvoering
Oisterwijk
Natuurmonumenten
Lilian van Oosterhoudt Uitvoeringsvoorbereiding, OVSL
Buitenruimten | Recreatie

Documentatie (pdf)   Brabants Dagblad 15 april 2016  

De Volkskrant
21 juli 2015