Nieuws Projecten  Bureau Contact    English
   
Totaal Locatie  Brochures      
 

     

 

Gevangenismuseum
Binnentuin met strenge structuur en vrolijke krokussen

In het voormalige Drentse detentiedorp Veenhuizen is het landelijk Gevangenismuseum gevestigd. Waar het dorp tot 1981 alleen toegankelijk was voor gevangenen, personeel en hun gezin, kan iedereen zich nu verdiepen in de geschiedenis en actualiteit van het gevangeniswezen. Het museum is gevestigd in het voormalige Tweede Gesticht, een carrévormig gebouw in het hart van Veenhuizen. Buro Lubbers ontwierp de binnentuin en de directe omgeving van het museum op zo´n manier dat het roerige verleden van de plek nog herkenbaar is. Vlakken met grind en velden met gras wisselen elkaar af in een structuur die ruimte biedt aan een divers programma van tentoonstellen, spelen, theater en flaneren. De strenge geschiedenis van de plek wordt op een gevoelige wijze in balans gebracht met de hedendaagse wensen en behoeften van de museumbezoeker.

 

 

 
        ontwerp
status
locatie
opdrachtgever

links
gerelateerd
2004
2005-2006 uitvoering
Veenhuizen
Rijksgebouwendienst 
www.gevangenismuseum.nl
Buitenruimten | Tuinen | Cultuurhistorie | Bewegen & Spelen
Documentatie
(pdf)
  Sketch Landscape
2009
, Loft Publications
  Landschapsarchi-tectuur en steden-
bouw in Nederland 2003-2007
, 2008
  1000x Landscape Architecture
2008
, Verlagshaus Braun
       
                     
                   
Tuin & Landschap
nr. 8, april 2007