Oostvaarderskliniek Multifunctionele, groene inrichting van buitenruimte voor tbs-kliniek

Ontwerp

2008

Status

2020

 

Locatie

Almere

Opdrachtgever

Rijksgebouwendienst

Prijzen

Nominatie Green Building Award 2012

Gerelateerd
Nominatie Building
In samenwerking met

Studio M10

Gerealiseerd
July 2020

Hoe richt je aangename buitenruimtes in voor tbs-patiënten binnen de beperkingen van de vereiste veiligheidsnormen? Buro Lubbers nam de uitdaging aan en ontwierp voor een nieuw gebouwd forensisch psychiatrisch centrum in Almere buitenaccommodaties waar de patiënten alleen of in gezelschap, actief of inactief, in een rode (esplanade) of groene (patio’s) omgeving kunnen verblijven. Het achterliggende idee was om een aantal facetten van het buitenleven te repliceren binnen de muren van de kliniek. Zo resulteert de open structuur van vlakken en strips in uiteenlopende functies en sferen. Een sportveld wordt afgewisseld met moestuinen, een esplanade om te wandelen wordt aangevuld met zitbankjes en een pingpongtafel. De patio’s bij de woonverblijven kunnen de patiënten beplanten in overleg met de tuintherapeute. In de toekomst worden op het terrein ook kassen en dierenverblijven gerealiseerd. Op deze manier sluit het humane ontwerp aan op het gedifferentieerde en multifunctionele zorgprogramma van de Oostvaarderskliniek.

Details

Galerij

Publicaties

Publicaties

Projectblad Oostvaarderskliniek

2007-2008

Architectenweb 

2008

De Architect 

2008

Bouwwereld 

2007

Gezond Ontwerp!

2004 – 2008

Vergelijkbare Projecten