Groene Treden,



Saksen Weimar
Zonnig wonen in heuvel- en bosrijke wijk
Status

Gerealiseerd

Prijsvraag

Jaar

2013

Locatie

Arnhem

Type

Wonen

Kazerneterrein

Opgave

Stedenbouwkundig ontwerp

Beplantingsplan

Inrichtingsplan

Technisch ontwerp

Thema

Natuurinclusiviteit

Cultuurhistorie

Herstructurering

Sociale cohesie

Opdrachtgever 

In samenwerking met 

Waar ooit militairen de scepter zwaaiden, kunstenaars vervolgens een broedplaats creëerden, bevindt zich nu een bijzondere woonwijk: Saksen Weimar. Het voormalige kazernecomplex aan de heuvel- en bosrijke rand van Arnhem is getransformeerd tot een wijk met zonnige woningen op het zuiden, een mix van functies op het kazerneterrein en een netwerk van trapjes en muurtjes om het landschap volop te ervaren. De uitgangspunten van de herontwikkeling waren het optimaliseren van de gebiedseigen potenties en het versterken van de landschappelijke en cultuurhistorische identiteit. De transformatie bestaat uit drie ingrepen: het terugbrengen van het reliëf, het aansluiten op landschappelijke eenheden en routes in de omgeving, het creëren van een levendig en gevarieerd woonwerkmilieu. Het icoon van de wijk: het kazernecomplex. Het resultaat: een on-Nederlandse woonwijk en een nieuwe betekenisvolle plek voor Arnhem.

Details

Galerij

Publicaties

Publicaties

Projectblad Groene treden

De slag om Saksen Weimar

December 2006 | Blauwe Kamer nr. 6

Groene treden

September 2006 | Groen

Plannen op de helling

2006 | Topos nr. 4

Konversion des ehemaligen Kasernenstandorts Saksen Weimar (DE)

Oktober 2006 | Garten und Landschaft