Hedendaagse



transformatie van



cultuurhistorische relicten
Leidsche Rijn Centrum

Jaar

2008

Status

Ontwerp

Locatie

Utrecht

Type

Woonlandschap

Opgave

Inrichtingsplan

Thema

Natuurinclusiviteit

Opdrachtgever 

Fortis Vastgoed Ontwikkeling

Vesteda

In Samenwerking met

AWG Architecten

Dok Architecten

Cruz y Ortiz Arquitectos

Proff. Hans Kollhoff

Geurst en Schultze

Utrecht krijgt een tweede stadshart: Leidsche Rijn Centrum. Opgespannen tussen de woonwijken van Leidsche Rijn en de Utrechtse binnenstad, gedeeltelijk over de A2, verschijnt een levendig centrum om te wonen, te werken, te winkelen en uit te gaan. In het kader van een aanbestedingstraject werkte Buro Lubbers het concept inrichtingsplan van Lodewijk Baljon landschapsarchitecten verder uit. Het resultaat is een ingetogen, functioneel ingerichte openbare ruimte. Detaillering in verharding en platanen in verschillende verschijningsvormen geven de publieke ruimte een gevarieerde uitstraling zonder de eenheid te verstoren. Als reactie op de stenige openbare ruimte worden de binnenhoven van de bouwblokken juist als groene oases in de stad ontworpen. De tuinen worden samen met de bewoners ingericht met behulp van vastgestelde ingrediënten als bomen en hagen, vaste planten en bollen, water, meubilair en verharding. Hierdoor ontstaan elf binnentuinen met elf verschillende smaken, maar allen met een herkenbare, gemene deler.

Details

Galerij

Publicaties

Publicaties

Projectblad Leidscherijn Centrum

2008

Vergelijkbare Projecten