Lamme van Dieseplein,



Deventer
Een ingetogen en groen hof
Status

Gerealiseerd

Jaar

2015

Locatie

Deventer

Type

Plein

Opgave

Inrichtingsplan

Thema

Natuurinclusiviteit

Biodiversiteit

Sociale cohesie

Opdrachtgever 

Ooit was het een desolate binnenplaats, nu is het aangenaam groen hof met verblijfskwaliteit in de historische binnenstad van Deventer: het Lamme van Dieseplein. Directe aanleiding voor de herinrichting van het plein was de nieuwbouw van het Geert Grootehuis, een centrum voor bezinning en ontmoeting. Deze en de andere bouwkundige ontwikkelingen rond het hof moesten een vanzelfsprekende plek krijgen in het ontwerp van de openbare ruimte. Het ontwerp is gebaseerd op drie opeenvolgende lagen. Eerst een bijzondere pleinvloer van gevel tot gevel in een afwijkend verband van gebakken steen. Dan verhoogde randen en zitplekken van hardsteen. Een groene tussenlaag van hagen en planten dient als basis om tussen te vertoeven en verblijven. Tussen de randen met groen en de verschillende zitplekken is een dwalende beweging mogelijk. Hierboven bevindt zich een transparante laag van bestaande en nieuwe bomen. Het resultaat is een groene, serene, intieme ruimte waar men een drankje kan drinken, elkaar kan ontmoeten of de krant kan lezen. Een buitenkamer voor Deventer.

Details

Galerij

Publicaties

Publicaties

Projectblad Lamme van Dieseplein