Dorpsrandlocatie Well





Recepten voor het landschappelijk afronden van dorpen
Status

Ontwerp

Jaar

2011

Locatie

Well

Type

Wonen

Opgave

Stedenbouwkundig plan

Inrichtingsplan

Beeldkwaliteitsplan

Beplantingsplan

Thema

Klimaatadaptatie

Cultuurhistorie

Opdrachtgever

Schuin tegenover het kasteel van Well wil de gemeente Bergen kleinschalige woningbouw ontwikkelen. De woningbouw biedt kansen om de ruimtelijke kwaliteit van de locatie en de aansluiting met het historische dorp te verbeteren. Buro Lubbers ontwierp een plan voor een nieuw woningcluster, die zich door een eigentijds handschrift onderscheidt van andere plekken in Well, maar zich tegelijkertijd voegt naar het bestaande dorp door toepassing van vergelijkbare landschappelijke, stedenbouwkundige en architectonische ontwerpmiddelen.

In vergelijking met de ligging van het kasteel, onafhankelijk in het veld, beschouwen wij de nieuwe woningbouwlocatie als een bijzondere toevoeging aan het landschap, niet als uitbreiding van het dorp. Dit betekent dat we in plaats van lintbebouwing een andere typologie voorstellen, een typologie die is geïnspireerd op een agrarische manier van wonen. Wij zien een kleine zwerm woningen neerstrijken in een dorpsbosje. Losjes gestrooid in het landschap vinden de woningen er hun vanzelfsprekende plek rondom een erf, alsof ze ondanks hun hedendaagse architectuur altijd al in het veld hebben gestaan.

 

Details

Galerij

Publicaties

Publicaties

Projectblad Well

Vergelijkbare Projecten