Floriade, Venlo
Cultuurhistorische wandelroute onthult eeuwenoud landschap
Status

Gerealiseerd

Jaar

2012

Locatie

Venlo

Type

Recreatie

Opgave

Inrichtingsplan

Thema

Cultuurhistorie

Opdrachtgever 

In samenwerking met 

Onder alle pracht en praal van de Floriade gaat een eeuwenoud landschap schuil. Een landschap met een grote rijkdom aan cultuurhistorische schatten: duizend jaar oude grafheuvels, een middeleeuws wallensysteem, fundamenten van een oude kapel en de St. Janshoeve uit de Nieuwe Tijd. Tot voor kort waren deze elementen nauwelijks herkenbaar. Nu maakt een interactieve wandelroute de cultuurhistorie zichtbaar en beleefbaar voor het publiek.

De basis van het ontwerp ligt in het opruimen van het verwilderde parklandschap waardoor zichtlijnen en open ruimtes zijn hersteld en bovenal historische elementen zijn onthuld. De route langs deze elementen is vormgegeven met betonnen vloerplaten waarin cultuurhistorische sporen zijn afgebeeld: schapenhoeven, karrensporen, gereedschap. Als herkenningsbakens in het parklandschap markeren architectonische objecten, poorten van cortenstaal, deze bijzondere plekken. De poorten kaderen de blik op het landschap, maken de kijker bewust van zijn omgeving. Bovendien zijn er multimediale toepassingen in verwerkt die de geschiedenis van de plek vertellen.

De wandeling geeft het publiek inzicht in de inrichting en het gebruik van het specifieke landschap door de eeuwen heen. Ook na de Floriade, als het terrein is getransformeerd tot een hoogwaardig en groen bedrijvenpark, blijft de route bestaan. De route laat daarmee een eigen spoor na in de geschiedenis.

Details

Galerij

Publicaties

Publicaties

Projectblad Cultuurhistorische Route Floriade

Historiesche erfenis zichtbaar op Floriade

29 Maart 2012 | Tuin landschap

Vergelijkbare Projecten