Vredeoord





Kindvriendelijk, duurzaam en sociaal buiten wonen in de stad
Status

Gerealiseerd

Jaar

2020

Locatie

Eindhoven

Type

Wonen

Opgave

Gebiedsontwikkeling
Stedenbouwkundig plan
Inrichtingsplan
Beeldkwaliteitsplan
Technisch ontwerp
Beplantingsplan

Thema

Klimaatadaptatie
Participatie
Sociale cohesie
Flexibiliteit

Opdrachtgever

Volop ruimte om te spelen, wandelen en fietsen, voor spontane ontmoetingen en buurtactiviteiten. Een wijk in de stad waar het voelt alsof je buiten woont. Waar de auto op het tweede plan staat en collectief energie wordt opgewekt. Ja, dat is Vredeoord. Een nieuwe wijk in Eindhoven met een mix van sociale huurwoningen, koopwoningen en woningen die in collectief en particulier opdrachtgeverschap worden ontwikkeld. De locatie? Het voormalige Philips-kantorenpark Vredeoord, met het kenmerkende Philips-hoofdkantoor als boegbeeld. Buro Lubbers ontwierp het landschappelijk-stedenbouwkundig plan, het beeldkwaliteitsplan en verricht de supervisie op de architectuur.

De stedenbouwkundige opzet bestaat uit een krachtig raamwerk van groene randen, bomenrijke middenbermen, verbrede achterpaden en woonstraten plus een autovrij middengebied dat functioneert als collectief ontmoetingsplein. Hagen, bomen, bloeiende heesters en kruiphedera geven Vredeoord een landschappelijke sfeer. De architectuur versterkt die sfeer door bijzondere accenten, zorgvuldige hoekoplossingen, duurzame materialen, en een natuurlijk kleur- en materiaalgebruik.

 

Details

Galerij

Publicaties

Publicaties

Projectblad Vredeoord 

Veel groen weinig blik 

06 November 2015 | Eindhovens Dagblad

Vrijheid blijheid  

11 Juli 2015 | Eindhovens Dagblad