Vleesplein, Venlo Vernieuwd kampenlandschap waarborgt kwalitatieve transformatie van landelijk gebied

Jaar

2013

Status

Gerealiseerd

Locatie

Venlo

Type

Woonlandschap

Opgave

Inrichtingsplan

Thema

Natuurinclusiviteit

Opdrachtgever 

Het brede gebied van de Vleesstraat, in de volksmond het Vleesplein, vormt dé entree naar het centrum van Venlo. Waar het plein voorheen een grote verscheidenheid aan obstakels en elementen toonde, die leidde tot een rommelig, onoverzichtelijk beeld, functioneert het sinds de herinrichting als ontvangstkamer van de stad. Daarmee is de eeuwenoude poortfunctie hersteld, vooral voor de fietser, die hier zijn fiets kan stallen en te voet zijn weg vervolgt naar de stad. De fietsenstalling is een bijzonder object, dat een golvende beweging maakt over het plein en de fietsen omsluit. Het hekwerk wordt begroeid met lang bloeiende klimrozen, kamperfoelie en clematissen. De entree van de fietsenstalling vormt een duidelijke poort in het hekwerk en verwijst daarmee naar de historische poortfunctie van het Vleesplein. Het groene, bloemrijke object zal de bezoeker niet snel vergeten en hem vriendelijke verwelkomen in het centrum van Venlo. Om voldoende ruimte voor de evenementen over te houden, is de stalling aan de zuidrand van het plein gesitueerd, daar waar de fietsers het plein op komen. Het middelste deel van het plein is voor flexibel gebruik ingericht. Wanneer er geen evenementen plaatsvinden, staat er niets in de weg om dit deel vrij te gebruiken. 

Details

Galerij

Publicaties

Publicaties

Projectblad Vleesplein

2013

Dagblad De Limburger

2013

Vergelijkbare Projecten