Groot Speijck,




Oisterwijk
Nieuwe buitenruimte bezoekerscentrum is uitvalsbasis voor natuur

Jaar

2015

Status

Gerealiseerd

Locatie

Oisterwijk

Type

Woonlandschap

 

Opgave

Inrichtingsplan

 

Thema

Natuurinclusiviteit

Opdrachtgever 

Groot Speijck is het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten voor de Oisterwijkse Bossen en Vennen. In aansluiting op de nieuwbouw van het centrum is de (ruimere) omgeving heringericht. 150.000 bezoekers per jaar zullen het bezoekerscentrum gebruiken als uitvalsbasis voor het omliggende natuurgebied.  

Groot Speijck vormt door zijn bundeling van functies en voorzieningen een tegenhanger van de ongerepte natuur. Dit contrast wordt benadrukt door de natuurlijk hoge ligging van het bezoekerscentrum op een plateau. Vanaf hier zijn de verschillende sferen in het natuurgebied goed waarneembaar. De herinrichting benut en versterkt dit ruimtelijke en functionele onderscheid door meer openheid rond het centrum te creëren.  

Verder zijn de randen van het plateau geaccentueerd en is er een vloeiende overgang gerealiseerd tussen de hoofdroute en het terras bij het gebouw. Strategisch geplaatste hogere (zit)randen leiden de bezoekersstromen in goede banenDe materialisatie van de herinrichting sluit zowel aan op de natuurlijke kleur van de bosgrond als op het blanke zand van het plateau. Het zandkleurige asfalt op het terras legt een duurzame basis voor intensief gebruik. Randen van beton met  het reliëf van ruw hout en zitgedeeltes van gezaagde stammen completeren het beeld. In functioneel opzicht is het parkeren herschikt en zijn de stromen voor auto– en langzaamverkeer gescheiden.   

Het resultaat is een open plek in het bos, waar routes samenkomen bij een gebouw dat zich aan alle zijdes oriënteert; de springplank naar het natuurgebied.  

Details

Galerij

Publicaties

Publicaties

Projectblad Groot Speijck

2015

Volkskrant

2015

Volkskrant

2015

Volkskrant

2016

Vergelijkbare Projecten