Gemeentehuis



Westland
Nieuw gemeentehuis ademt duurzaamheid en transparantie uit

Jaar

2016

Status

Gerealiseerd

Locatie

Westland

Type

Woonlandschap

 

Opgave

Inrichtingsplan

Thema

Natuurinclusiviteit

Opdrachtgever 

Buitenruimte en architectuur vormen een vanzelfsprekende eenheid in het ontwerp voor het stadhuis van Westland, waarin Buro Lubbers samenwerkt met architectenbureau Cepezed. Aan de Verdilaan loopt het verhardingstapijt door onder de transparante gevels en verbindt zo buiten met binnen. Het tapijt bestaat uit eenzelfde verharding met een natuurvriendelijke uitstraling. Op de plein- en terrasruimtes worden het meubilair en de beplanting in een lineair patroon van strips gepositioneerd. Hierdoor ontstaat een overzichtelijke geleding. Bovendien verwijzen de rechte plantenstrips naar de lange kweekbedden die zo kenmerkend zijn voor het Westland. Net als bij de tuinders zelf worden de plantbedden bij het stadhuis vormgegeven met sobere en robuuste betonelementen. Hoewel het gemeentehuis aan de Laan van de Glazen stad en de Verdilaan zich op afstand van elkaar bevinden, legt ons ontwerp wel een verband tussen beide locaties. Dat geldt voor de architectuur en voor het terreinontwerp. In beide gebouwen worden de pleinruimtes naar binnen gehaald, door binnen (atrium en hal) en buiten hetzelfde verhardingsmateriaal toe te passen. Aan de Verdilaan loopt het verhardingstapijt bovendien rond alle buitenzijden van de transparante gevels. Ook het lineaire patroon van strips waarin beplanting en meubilair zijn opgenomen is overeenkomstig. De plantbedden worden aan de Verdilaan ingericht met vlinderlokkende vegetatie en bomen en ze worden afgewisseld met hagen.  

Details

Galerij

Vergelijkbare Projecten