Emmakwartier Eindhoven Nieuwe groene schakel in centrum van Eindhoven
Status

Gerealiseerd (gedeeltelijk)

Jaar

2016

Locatie

Eindhoven

Type

Wonen

Opgave

Inrichtingsplan

Stedenbouwkundig plan

Thema

Natuurinclusiviteit

Sociale cohesie

In samenwerking met

Het Emmakwartier bevindt zich achter de Witte Dame en de Lichttoren, twee Philips-gebouwen in het centrum van Eindhoven die reeds succesvol zijn getransformeerd. Nu volgt de herontwikkeling van het voormalige fabrieksterrein van Philips Lighting. Vroeger ontoegankelijk en stenig functioneert het gebied straks als een belangrijke stedenbouwkundige schakel tussen het centrum en Strijp S. Het wordt een dynamisch woonwerkgebied met een groen verblijfspark. 

Het kantoor van Philips Lighting is inmiddels verbouwd tot 616 appartementen. De eerste bewoners hebben er hun intrek genomen. Daarnaast verschijnen ook twee nieuwe woontorens, Onix en Gaagle. Het nieuwe stadspark aan de voet van de torens, het Victoriapark, wordt een groen knooppunt in de stad. Bijzonder is dat de beek de Gender opnieuw zichtbaar wordt gemaakt. Niet alleen draagt het weer open maken van de beek bij aan de waterhuishouding van de stad, het creëert ook belevingswaarde. 

Buro Lubbers heeft het stedenbouwkundig plan opgesteld en ontwerpt de inrichting van de openbare ruimte. Architectuur is van diederendirrix. 

Details

Galerij

Publicaties

Publicaties

Projectblad Emmakwartier