Schalkstad Haarlem Van gedateerd winkelcentrum naar kleurrijk stadshart


Status

Ontwerp

Ontwerp

2019

Locatie

Haarlem

Type

Centrum

Opgave

Inrichtingsplan

Opdrachtgever

AM

In samenwerking met

Het Haarlemse stadsdeel Schalkwijk is in de jaren zeventig van de twintigste gebouwd volgens het modernistische principe dat functies als wonen, werken, recreëren en verkeer scheidt. Inmiddels is het winkelcentrum in het hart van de wijk gedateerd; belevingswaarde en identiteit ontbreken. Reden voor de gemeente om dit centrum te vernieuwen tot Schalkstad: een moderne en aantrekkelijke ‘stad’ waar naast winkels ook woningen, een bioscoop en horeca komen. Buro Lubbers ontwierp de openbare ruimte voor de eerste fase van Schalkstad. Het nieuwe centrum bestaat uit een reeks groene, autoluwe pleinen die samen een aangenaam winkelcircuit vormen. Elk plein heeft zijn eigen karakter dat uitnodigt tot gebruik, verblijf en ontmoeting. Het multifunctionele marktplein omzoomd door lindes vormt het hart van het winkelcentrum. Op de overgang naar het water ligt een bloemrijke tuin waar men heerlijk kan verpozen. Ook het terras is door zijn haagblokken en kleinschalige bloeiende bomen een aangename plek. De openbare ruimte geeft Schalkstad een herkenbaar gezicht. Het maakt het een aantrekkelijke plek om te winkelen in het groen en te wonen aan het water.

Details

Galerij

Publicaties

Publicaties

Projectblad Schalkstad Haarlem

Vergelijkbare Projecten