Hennephub Sint-Oedenrode Kansen voor bodem, boer en Brabant
Status

Prijsvraag

Ontwerp

2018

Locatie

Sint-Oedenrode

Type

Park

Recreatie

Natuurgebied

Opgave

Gebiedsontwikkeling

Thema

Natuurinclusiviteit

Klimaatadaptatie

Biodiversiteit

Participatie

Educatie

Flexibiliteit

In samenwerking met

F. van Genugten

Werkstatt architecten

Omni Extract

Neovito BV ondernemer vezelhennep expert

In het kader van de ideeënprijsvraag Brood en Spelen ontwikkelde een multidisciplinair team een uniek concept voor hennepproductie op de Brabantse zandgronden. De voordelen van vezelhennep als wisselteelt zijn aanzienlijk. Het verbetert de bodem, het toekomstperspectief van de boer en het heeft recreatief potentieel. Omdat elk onderdeel van de plant bruikbaar is als grondstof of halffabrikaat, profiteren ook verschillende industrieën die reeds aanwezig zijn in de regio van de hennepteelt. 

De Hennephub brengt boeren en bedrijven samen in een living lab voor onderzoek en ontwikkeling van nieuwe productiemethodes, verwerkingssystemen en product toepassingen van vezelhennep. Het is de kraamkamer van een innovatieve hennepindustrie en dus van een duurzame toekomst van het platteland. Resultaten worden zowel gepresenteerd in een showroom als buiten op het land waar bebouwing en inrichtingselementen laten zien dat hennep hét bouwmateriaal is van de toekomst. Zo wordt de Hennephub het uithangbord van een hightech biobased industrie en een nieuwe economische trots van de regio. 

Bijzonder is dat ontwerpers, boeren, grondeigenaren, producenten en onderzoekers hun krachten hebben gebundeld voor dit baanbrekende én haalbare plan.

Details

Galerij

Publicaties

Publicaties

Projectblad Brood en Spelen de Hennephub