Bibliotheektuin Deventer Ontmoeten onder de oude beuk midden in de stad
Status

Gerealiseerd

Jaar

2018

Locatie

Deventer

Type

Tuin

Opgave

Inrichtingsplan

Beplantingsplan

Thema

Natuurinclusiviteit

Biodiversiteit

Sociale Cohesie

Opdrachtgever

NV Maatschappelijk Vastgoed Deventer

Deventer heeft een nieuwe bibliotheek, een open en licht gebouw in de oude binnenstad. Met het nieuwe gebouw kwam er ook een tuin, een bibliotheektuin. Beide zijn een marktplaats voor kennis en inspiratie, uitwisseling en ontmoeting. Zoals de grote glazen puien zich naar de stad openen, zo biedt de tuin een uitnodigende entree en een prettige ontmoetingsplek onder een enorme bruine beuk. Buro Lubbers ontwierp de tuin; BiermanHenket het gebouw.  

De tuin voegt zich in het stedelijk weefsel en sluit met zijn inrichting aan op het aangrenzende Lamme van Dieseplein, ook ontworpen door Buro Lubbers. De basis bestaat uit een tapijt van gebakken klinkers waar verhoogde plantborders van hardsteen aan toegevoegd zijn. De plantbakken dienen tevens als zitbank. Bij het café-restaurant bevindt zich een groot terras. Daar waar het de architectuur raakt, wordt het tapijt onderbroken: boven op de parkeerkelder en bij de tribune richting de monumentale Proosdij. Deze plekken zijn met hardstenen tegels ingericht en sluiten daarmee aan op de bibliotheek. Binnen en buiten zijn verbonden. 

 

Hoofdrolspeler in de tuin is de beuk van 138 jaar en 20 meter hoog. Vanuit de bibliotheek is deze gigant een echte blikvanger. De beplanting in de tuin gedijt goed in zijn schaduw. Het resultaat is een lommerrijke plek voor ontmoeting en verblijf.  

 


Details

Galerij

Publicaties

Publicaties

Projectblad Bibliotheektuin Deventer