Burgemeester Van Grunsvenplein Heerlen Uitbundig groen en urban sports creëren podium voor de stad
Status

Gerealiseerd

Jaar

2022

Locatie

Heerlen

Type

Plein

Recreatiegebied

Opgave

Inrichtingsplan

Technisch ontwerp

Beplantingsplan

Thema

Biodiversiteit

Klimaatadaptatie

Natuurinclusiviteit

Sociale cohesie

Opdrachtgever 

Buro Lubbers heeft het Van Grunsvenplein een eigentijdse metamorfose gegeven. Het plein was een stenige en desolate grauwe lege ruimte, maar is nu een eigentijdse, dynamische, groene en klimaatbestendige oase in de stad geworden. De verharding heeft plaats gemaakt voor circa 37.000 vaste planten en meer dan 100 bomen.
 
De insteek van het stedenbouwkundig plan (in samenwerking gemaakt met diederendirrix architecten) was om het Van Grunsvenplein te ontwerpen als toekomstbestendig plein met een aantrekkelijke sfeer. Bestratingsmaterialen en inrichtingselementen zijn waar mogelijk op slimme manier hergebruikt of hebben via een materialenmarktplaats een andere bestemming gekregen. Bestaande bomen zijn zoveel mogelijk behouden of herplant op het nieuwe plein of gebruikt in andere projecten in de omgeving. Beplanting is gekozen op basis van een bijdrage aan de biodiversiteit en seizoensbeleving. Een ingenieus watersysteem zorgt dat in het plan maatregelen tegen hittestress en wateroverlast zijn geïntegreerd. De belijning op het plein, de vormgeving van de groeneilanden, de kleurrijke beplanting, de vijver en de zitgelegenheden op de betonnen zitranden maken het plein tot een herkenbaar plek in Heerlen. De groenbestrating zorgt hierbij voor een mooie overgang tussen grijs en groen.
Bovendien verenigt het ontwerp de belangen van alle betrokken partijen in een dynamisch, stedelijk plein. Jong en oud, bewoners en bezoekers, cultuurliefhebbers en sportievelingen. Een eigentijdse plek waar inwoners zich thuis voelen. 

Details

Galerij

Publicaties

Publicaties

Projectblad Burgemeester Van Grunsvenplein