Veemgebouw Eindhoven Industriëel erfgoed krijgt opbouw
Status

Gerealiseerd

Jaar

2022

Locatie

Eindhoven

Type

Tuin

Opgave

Inrichtingsplan

Beplantingsplan

Technisch ontwerp

Thema

Klimaatadaptatie

Natuurinclusiviteit

Sociale cohesie

Opdrachtgever 

In 2011 ontwierp de Londense architect Caruso St. John in opdracht van Trudo 39 woningen voor boven op het Veemgebouw in Eindhoven. Toendertijd zijn deze plannen nooit uitgevoerd, maar in 2021 is de bouw van het ontwerp dan toch van start gegaan om extra woningen te kunnen voorzien op de huidige verhitte woningmarkt. Mensen met een sociale huurwoning bij Trudo kregen voorrang op deze middenhuur woningen; zo kwamen er weer sociale huurwoningen vrij voor mensen die het nodig hebben.

Het Veemgebouw is een multifunctioneel gebouw; op de begane grond bevinden zich verschillende winkels en horeca, en de middelste verdiepingen zijn ingenomen door parkeerplaatsen en een expositieruimte voor tijdelijke evenementen zoals de Dutch Design Week. Dit wordt nu aangevuld door de woningen en een binnentuin bovenop het gebouw.

Deze binnentuin is de derde die Buro Lubbers ontwierp op Strijp-S in Eindhoven, na de eerdere tuinen op Anton en Gerard. Bij het ontwerp voor de tuin van het Veemgebouw is rekening gehouden met de hoeveelheid zon die de planten zullen krijgen; zo is een zo groen mogelijke ruimte ontstaan. Hierbij zijn beeldbepalende, meerstammige koelreuteria ingezet; deze hebben een sterk silhouet in de winter, rijke bloei in de zomer (belangrijke voor de hommels, bijen en vlinders), en karakteristieke zaaddozen in de herfst. Hierdoor krijgen de bewoners een collectieve, sociale buitenruimte vol seizoensbeleving; een woonstraatje op hoogte.

Details

Galerij

Publicaties

Publicaties

Projectblad Burgemeester Van Grunsvenplein