De Balije Rijke cultuurhistorie en parken leiden tot ongewone vinexwijk

Jaar

2006

Status

Gerealiseerd

Locatie

Utrecht

Type

Wonen

Opgave

Stedenbouwkundig ontwerp

Inrichtingsplan

Beplantingsplan

Technisch ontwerp

Thema

Natuurinclusiviteit

Cultuurhistorie

Opdrachtgever 

Projectbureau Leidsche Rijn

In samenwerking met

Jo Crepain Architects

Wie op de A12 rijdt ter hoogte van Leidsche Rijn ziet een strakke groene geluidswal. Niets bijzonders. De oplettende kijker ontwaart wellicht de toppen van Italiaanse populieren die als groene bakens over de wal heen pieken en de sluier oplichten van het leven achter de wal, het leven in de woonwijk De Balije. De wijk neemt een autonome positie in ten opzichte van andere vinexlocaties in Leidsche Rijn. Cultuurhistorische vondsten uit de Romeinse tijd en Middeleeuwen evenals de landschappelijke structuur van het gebied vormden de basis voor een ruim en groen stedenbouwkundig plan. Het rijke verleden is daarbij zoveel mogelijk zichtbaar en tastbaar gemaakt. Bijzonder is bovendien dat De Balije aan alle zijden wordt omringd door brede parkzones die als recreatie- en uitloopgebied functioneren voor de bewoners. Verborgen in een kraag van groen en water, verraden slechts de kruinen van de populieren hoe een vinexwijk er ook uit kan zien.

Details

Galerij

Publicaties

Publicaties

Projectblad De Balije

Veldhuizen en de Balije

2008 | Vinex Atlas