Boschkens

Wonen aan het bos met uitzicht op de snelweg
Status

Gerealiseerd

Jaar

2009

Locatie

Goirle

Type

Woonlandschap

Opgave

Inrichtingsplan

Thema

Natuurinclusiviteit

Opdrachtgever 

In samenwerking met

Wie ter hoogte van GoirleTilburg over de A58 rijdt kan hetniet missen: het langgerekte gebouw met ervoor de enorme bakken met bomen. Vooral ’s nachts wanneer de smalle ramen een ritme van groen en blauw licht verspreiden, is Boschkens een herkenbaar baken langs de snelweg. 700 meter lang en 14 meter hoog functioneren de achtergevels van 170 woningen als geluidsscherm. Waar de woningen doorgaansachter het scherm zijn weggestopt, zijnze hier het scherm.Het innovatieve woonconcept van Buro Lubbers (ontwikkeld i.s.m. CrepainBinstArchitecture)is gebaseerd op specifieke landschappelijke kenmerkenvan de plek: een noordzijde aan de snelweg, een zuidzijde aan het bos.De twee werelden worden onder meer met elkaar verbonden door het geluidsscherm 5% naar achter te laten hellen, waardoor zoweleen ruimtescheppend gebaar richting de snelweg ontstaat als een beschutte ligging voor de woningen. Wat op het eerste oog een tegenstrijdige combinatie lijkt wonen aan het bos met uitzicht op de snelwegheeft van Boschkens een icoon gemaakt. Een icoon die bewijst dat geluidsschermen ook mooi kunnen zijn.

Details

Galerij

Publicaties

Publicaties

Architecture d´Aujourdui

2010

AWM

2010

Brabants Dagblad

2010

Brabants Dagblad

2009

Geluid

2011

Landscape Architecture

2011

Landscape Design

2011

Paysage

2011

Persbericht Rabobank Nederland

2005

Projectblad Boschkens

2009

´Scape

2010

Stedebouw en Architectuur

2015

Vergelijkbare Projecten