Manresa
Wonen in een heuvelachtig parkbos
Status

Ontwerp

Jaar

2004

Locatie

Venlo

Type

Wonen

Opgave

Stedenbouwkundig plan

Inrichtingsplan

Beeldkwaliteitsplan

Thema

Cultuurhistorie

Opdrachtgever

Johan Matser

Het gebied Manresa is gelegen aan de oostkant van Venlo op een bosrijke steilrand van de Maas. Zeer oude bomen en sterke hoogteverschillen karakteriseren het gebied. Op het plateau bovenaan de steilrand stond tot voor kort een retraitehuis van de architect Eduard Cuypers. Nu wordt de bosrijke omgeving getransformeerd tot een woonpark. De natuurlijke tegenstellingen in het gebied – helling versus plateau, bosgebied versus open plek, natuurlijk versus ingericht – worden in het plan gerespecteerd en versterkt. Dat geldt ook voor de bomen die zoveel mogelijk worden ingepast. Wegen als brugconstructie en zwevende paden zullen de boomwortels ontzien en voldoende water en lucht voor de bomen garanderen.

Buro Lubbers stelde een structuurvisie, beeldkwaliteitsplan en inrichtingsplan op voor Manresa en voerde de supervisie op de architectuur. Door de continue betrokkenheid van alle partijen is een plan ontstaan met maximale samenhang tussen landschap en architectuur.

Details

Galerij

Publicaties

Publicaties

Projectblad Manresa

Plannen op de helling

2006 | Topos nr. 4