Gevangenismuseum Binnentuin met strenge structuur en vrolijke krokussen

Jaar

2006

Status

Gerealiseerd

Locatie

Veenhuizen

Type

Woonlandschap

Opgave

Inrichtingsplan

Thema

Natuurinclusiviteit

Opdrachtgever 

Rijksbouwendienst

In het voormalige Drentse detentiedorp Veenhuizen is het landelijk Gevangenismuseum gevestigd. Waar het dorp tot 1981 alleen toegankelijk was voor gevangenen, personeel en hun gezin,kan iedereen zich nu verdiepen in de geschiedenis en actualiteit van het gevangeniswezen. Het museum is gevestigd in het voormalige Tweede Gesticht, een carrévormig gebouw in het hart van Veenhuizen. Buro Lubbers ontwierp de binnentuin en de directe omgeving van het museum op zo ́n manier dat het roerige verleden van de plek nog herkenbaar is.Vlakken met grind en velden met gras wisselen elkaar af in een structuur die ruimte biedt aan een divers programma van tentoonstellen, spelen, theater en flaneren. Destrenge geschiedenis van de plek wordt op een gevoelige wijze in balans gebracht met de hedendaagse wensen en behoeften van de museumbezoeker

Details

Galerij

Publicaties

Publicaties

1000xLandscape

2008

International Creative Landscape Design

2012

Landschap Stedebouw

2008

Projectblad Veenhuizen

2004

Straatbeeld

2008

Tuin en Landscape

2008

Vergelijkbare Projecten