Walpark Geluidswal omgetoverd tot park voor vinexwijk
Status

Gerealiseerd

Jaar

2006

Locatie

Utrecht

Type

Park

Opgave

Beplantingsplan

Technisch ontwerp

Thema

Natuurinclusiviteit

Opdrachtgever 

Projectbureau Leidsche Rijn

“Denkend aan Holland”… zien we overvolle snelwegen en vinexwijken aan ons voorbij trekken. Twee werelden die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, maar die we in onze beleving het liefst zoveel mogelijk willen scheiden. Kunnen we van deze nood een deugd maken? Het Walpark bewijst dat het kan. Waar eerst een alledaagse, groene geluidswal de grens vormde van de vinexwijk De Balije, is nu met beperkte middelen een markant park verrezen. Te midden van landerig groen leiden luie trappen naar de top van de wal die wordt afgebakend door een tribune van schanskorven. Terwijl enerzijds het verkeer over de snelweg voorbij raast, ontspint zich anderzijds het leven in de woonwijk – het Walpark als brug tussen dynamiek en geborgenheid. Eén ding is niet veranderd sinds Hendrik Marsman zijn beroemde openingsregel dichtte. De “rijen ondenkbaar ijle populieren” staan ook in het Walpark “als hooge pluimen aan den einder”.

Details

Galerij

Publicaties

Publicaties

Projectblad Walpark