Nieuws Projecten  Bureau Contact    English
 

     

Walkwartier, Oss

 

 


Leegstand jaagt groene centrumontwikkeling aan
22 november 2018

Jarenlang was het een doorn in het oog van veel Ossenaren, de V&D-locatie in het centrum van de stad. Het gebouw is meerdere malen uitgeroepen tot de lelijkste en het kampt met veel leegstand. Maar dat gaat veranderen. Op 22 november zijn de plannen gepresenteerd voor een nieuwe bijzondere plek voor wonen, winkels en cultuur. Ook de openbare ruimte wordt aangepakt. Het wordt het grootste binnenstedelijke nieuwbouwproject in Oss sinds 1751.

De centrumlocatie staat bekend onder de naam Walkwartier. Het bestrijkt naast de voormalige V&D, een winkelcomplex en een parkeerterrein. Een matige ruimtelijke kwaliteit en leegstand zijn aanleiding om het gebied te herontwikkelen. Doel is een compacter centrum met een stedenbouwkundige structuur die aansluit op de omgeving. Daarnaast is minder retail voorzien en worden winkels gemengd met nieuwe functies zoals wonen en cultuur. Dokarchitecten ontwierp daarvoor een eigentijdse woontoren en een multifunctioneel gebouw, het UIThuis, geïnspireerd op de koekjesfabriek die vroeger in het centrum stond. De gebouwen worden verbonden door een groen hof dat aansluit op het stadspark.

Buro Lubbers heeft een schetsontwerp opgesteld voor de herinrichting van de openbare ruimte. Meer groen en meer prettige verblijfsplekken maken het Walkwartier aantrekkelijk voor bewoners en bezoekers. Kenmerkende bomen op strategische plekken, beplanting die de biodiversiteit bevordert en bloementuinen tussen gebouwen zorgen voor een aangename sfeer en een gezonde stad. Door het groen bovendien te verbinden met tuinen en het sport/stadspark, ontstaat een groen netwerk in het centrum van Oss, een bijzondere kwaliteit waarmee de stad zich kan profileren.

Bouwbedrijf Van Wanrooij is momenteel bezig met een doorrekening van het plan. Komend voorjaar neemt de gemeente Oss een beslissing over de voortgang van het plan.

 


 

ontwerp
status
locatie
opdrachtgever

samenwerking
g
erelateerd

 

2017
in ontwikkeling
Oss
Gemeente Oss
Dok Architecten
Gebiedsontwikkeling

 
     
 

 

 
 

Brabants Dagblad
24 november 2018

 

Brabants Dagblad (Oss en omgeving)
23 november 2018