Nieuws Projecten  Bureau Contact    English
 

     
Het Moorkensplein in Antwerpen is klaar!

 

 


Dichtbevolkt, dichtbebouwd en nu ook groen

20 december 2018

Het Moorkensplein is 20 december 2018 feestelijk geopend. Rond het monumentale Districtshuis is de openbare ruimte ingrijpend veranderd. Van een stenig verkeersplein is het Moorkensplein veranderd in een aangename plek om te verblijven en elkaar te ontmoeten. De nieuwe beplanting op en om het plein geeft de dichtbebouwde Antwerpse wijk Borgerhout de groene impuls waar het zo’n behoefte aan had.

De basis van het plein schuilt in een natuurstenen verharding van gevel tot gevel in een warme tint. Hierdoor krijgen de verschillende buitenruimtes rond het Districtshuis samenhang en een herkenbare identiteit. Routes en plekken zijn in de verharding aangegeven door de maat van de stenen te variëren en het straatverband te verdraaien. Om de harde, grootstedelijke sfeer te verzachten hebben alle woningen een brede plint en een geveltuintje gekregen. Een diversiteit aan bomen, structureerde hagen en verschillende zitplekken geven het Moorkensplein een uitnodigend karakter.

Voorheen reduceerde het kolossale Districtshuis de ruimte rondom tot een onaantrekkelijke, niet-gebruiksvriendelijke rand. De Stad Antwerpen besloot deze ruimte gedeeltelijk autovrij te maken. Buro Lubbers heeft deze extra ruimte ontworpen als een eigentijds plein, dat aansluit op de wensen van de buurtbewoners. Zij zijn dan ook actief betrokken in het proces.

Buro Lubbers werd de opdracht voor het inrichtingsplan voor het Moorkensplein in 2011 gegund naar aanleiding van een Open Oproep door de Vlaams Bouwmeester. Na het Ontmoetingsplein in Kappelen, is dit het tweede plein dat het bureau op deze manier realiseerde in België. Het Moorkensplein voegt zich in een fraaie reeks pleinen die Buro Lubbers ontwierp. 

 


 

ontwerp
status
locatie
opdrachtgever

samenwerking
links

g
erelateerd

 

2011-2012 | herziening plan vanaf 2015
uitgevoerd
Borgerhout, Antwerpen
Stad Antwerpen
Bovenbouw Architecten, Korteknie Stuhlmacher Architecten  gegund n.a.v. Open Oproep Vlaams Bouwmeester
Pleinen

 

 
     
 

Meer info over Moorkensplein >>>