Nieuws Projecten  Bureau Contact    English
 

   
Het Juttershuis

 

 


Buro Lubbers wint prijsvraag voor ''Strandpaviljoen van de toekomst''

Jaarlijks spoelen er vele tonnen plastic afval aan op onze stranden. Het strandpaviljoen van de toekomst benut deze potentiŽle grondstof. Aangespoeld plastic van flesjes tot stukken van visnetten worden door strandbezoekers verzameld en ingeleverd bij het Juttershuis. Met behulp van een modulaire Recyclebot© van PreciousPlastic kan het verzamelde materiaal worden omgesmolten tot filament, een grondstof waarmee gevelpanelen gemaakt worden. Hoe meer plastic verzameld wordt, hoe verder het paviljoen kan groeien.

Het verhaal van het strandpaviljoen van de toekomst begint dus niet met de bouw in 2030, maar start nu met het plaatsen van de plastic machines aan het strand. In een klein paviljoen wordt langzaam plastic verzameld en omgevormd tot grondstof voor het strandpaviljoen. Op locatie worden hiervan panelen gemaakt die het paviljoen van een fraaie gevel voorzien. Afhankelijk van de toekomstige functies kan de beschikbare grondstof worden ingezet voor allerlei bouwdelen.

De basis van het paviljoen is een structuur van hout op een grid van 4x4m, waarbinnen ruimtes kunnen worden gemaakt met verschillende kwaliteiten. Door zowel een schil aan de binnen- en buitenkant te maken wordt gespeeld met de openheid en transparantie van de gevel. Er ontstaan meer en minder beschutte ruimtes, die volledig buiten zijn, alleen een schaduw bieden of helemaal binnen zijn. De gevel kan op plekken met mooi weer open, waardoor ruimtes kunnen worden samengevoegd en activiteiten van verschillende groottes kunnen plaatsvinden.

Doordat het paviljoen 3,5m is opgetild boven het strand, wordt het zicht op de zee niet geblokkeerd ťn ontstaat eronder een bruikbare ruimte. De grote vrije hoogte en de smalle vorm van het paviljoen zorgen ervoor dat het een prettige ruimte blijft waar in de schaduw verkoeling kan worden gezocht op een zinderende dag of waar een terras kan worden opgezet in het zand.

Als het paviljoen klaar en in gebruik is, verplaatst de Recyclebot naar de volgende plek. Daar gaat het opschonen van het strand weer door en kan een volgende bijzondere plek ontstaan om van het strand en de zee te kunnen genieten.

 


 
 
     
 

Lees meer >>>