Inrichtingsplan

Domusdela

Het kloostercomplex Mariënhage in het centrum van Eindhoven krijgt een nieuwe functie. Waar eerst de paters van de Orde der Augustijnen woonden, verschijnen een congresruimte, ceremoniehuis, hotel en restaurant. Hoewel de religieuze functie verdwijnt, blijft Mariënhage een plek voor ontmoeting, verbinding en verdieping. “Dat veel mensen niet meer naar de kerk gaan, betekent niet dat ze minder spiritueel zijn. Hier kunnen we hen straks een plek bieden om te rouwen en trouwen, met de uitstraling van de kerk als icoon”, aldus uitvaartcoöperatie DELA, de ontwikkelaar en naamgever van het project.

Bijzonder is dat DELAmondo een groene, multifunctionele schakel wordt in het stedelijk weefsel van Eindhoven. Het is de oudste plek in de stad, maar ontoegankelijk voor publiek. Door het kloostercomplex inclusief de tuin aan de Dommel open te stellen, krijgt de verborgen parel weer betekenis voor de Eindhovenaren. De rijksmonumenten worden gerestaureerd met behoud van de cultuurhistorische waarden door En|En architecten en diederendirrix architecten. Buro Lubbers heeft het inrichtingsplan voor de openbare ruimte opgesteld: sober, stil en sereen.

Plankaart Stadhouderspark

Stadhouderspark

Duizenden dienstplichtigen passeerden sinds 1938 de poorten van de Frederik Hendrikkazerne in Vught, maar sinds een paar jaar is de kazerne niet meer in gebruik. Ook de sportterreinen ten zuiden van de kazerne zijn in onbruik geraakt. De vrijgekomen terreinen worden nu getransformeerd tot een bijzonder woonmilieu dat optimaal inspeelt op de landschappelijke en cultuurhistorische kwaliteiten van het gebied. Tegelijkertijd biedt deze ontwikkeling de mogelijkheid om de dorpsrand van Vught op een hoogwaardige wijze te beëindigen. Buro Lubbers en Soeters Van Eldonk maakten een stedenbouwkundig plan en een beeldkwaliteitsplan voor het Stadhouderspark. Buro Lubbers stelde vervolgens ook een inrichtingsplan op voor de openbare ruimte. Het Stadhouderspark is een gedurfd plan voor een parkachtige woonwijk. Het laat zien dat traditionele tuinen niet noodzakelijk zijn wanneer het landschappelijke karakter van een gebied volledig wordt benut. Woningen als gasten tussen de bomen.

Foto openbare ruimte Frijhof

Frijhof

Waar nu in een achterafstraat objectmatige architectuur uit de wederopbouwperiode het beeld bepaalt, verrijst straks een oase van bloeiende magnolia’s en prunussen in glooiend gras omringd door eigentijdse woningen. Pal aan het Goffertpark in Nijmegen, nabij het centrum en grenzend aan een jaren dertig buurt wordt een nieuwe, authentieke woonbuurt ontwikkeld. Inspiratiebron: de karakteristieke kwaliteiten van de directe omgeving – groen, ruimte en een prettige woonsfeer. Doel: het creëren van een betekenisvolle plek met een eigen identiteit waar jong en oud, bewoner en bezoeker kunnen genieten. Middel: de bundeling van krachten van landschap, stedenbouw en architectuur. Belangrijkste instrumenten: het maaiveld optillen, het creëren van een riant groen binnengebied en het introduceren van lijnvormige elementen als leidmotief voor zowel de openbare ruimte als de architectuur. Als Frij’hof één ding aantoont, dan is het wel dat een multidisciplinaire analyse van de essentie van een plek, een op het eerste oog onaantrekkelijk gebied, kan transformeren tot een stadstuin met allure en een romantische omgeving om te wonen. Een nieuw fenomeen aan het park.

Park 27

Tussen de A27 en het nieuwe woongebied Blaricummermeent is een bedrijventerrein voorzien. De opgave betreft het ontwerpen van een aantrekkelijk bedrijvenpark dat tegelijkertijd een meerwaarde vormt voor het woongebied, de A-locatie aan de snelweg optimaal benut en de geluidsoverlast van de snelweg zoveel mogelijk beperkt. Voor de ontwikkelingscompetitie heeft Buro Lubbers een concept geformuleerd voor een spraakmakend bedrijvenpark, met nadruk op park. De kern schuilt in de landschappelijke vormgeving van de geluidswering als een park. Met het aanleggen van een pad op de wal dat verbonden wordt met de groene daken van bedrijven, krijgt het park een belangrijke recreatieve functie. Het park langs de A27 heft de gebruiker letterlijk boven de bedrijven uit en geeft de schitterende ligging van het gebied prijs.

Voorburg

Zorgpark Voorburg is onderdeel van een reeks landgoederen, buitens en gestichten gelegen aan de zuidoostzijde van Vught langs de Boxtelseweg, parallel aan de A2. Deze reeks wordt gekenmerkt door historische relicten als kasteeltjes, landhuizen, villa’s, bomenlanen, waterpartijen en parkgebieden. In aansluiting met deze bijzondere reeks, heeft

Buro Lubbers een masterplan, een landschappelijk raamwerk opgesteld voor Zorgpark Voorburg. Door Voorburg bovendien te verbinden met (recreatieve) routes in de omgeving, krijgt dit deel van Vught meer betekenis. De basis van het masterplan ligt zowel in de landgoedachtige setting van het park als in het conceptuele onderscheid tussen een openbaar en openliggend parkdeel. Binnen het landschappelijk raamwerk kunnen op korte, middenlange en lange termijn verschillende stedenbouwkundige ontwikkelingen plaatsvinden. Buro Lubbers staat in voor het uitwerken van bepaalde deelgebieden van het masterplan en voert bovenal de supervisie om de beeldkwaliteit van het totale zorgpark te bewaken.

Terrassenpark

Tussen de stedelijke agglomeraties van Sittard en Geleen bevindt zich een groen middengebied dat een essentiële schakel vormt in het landschapspark De Graven. De groene doorgang staat als gevolg van stedelijke uitbreidingen echter steeds meer onder druk. Reden dus voor de gemeente Sittard- Geleen om de mogelijkheden te onderzoeken voor een duurzame invulling van het gebied. Buro Lubbers stelde voor er een park te realiseren. Het doel was om het van oudsher open landschap en het geomorfologisch patroon te respecteren als ook kwaliteiten te creëren voor het aangrenzend stedelijk gebied. Het resultaat is een park dat wordt gekarakteriseerd door dicht beplante, holle randen (grubben) en een relatief laag middenveld bestaande uit plateaus. Een terrassenpark.

Verde Vista Plas

De A4 ter hoogte van Zoeterwoude is verdiept waardoor er ruimte is ontstaan voor een gebied voor kantoren, recreatie, retail en een nieuwe woonwijk, Meerburg. Eén van de deelgebieden betreft de Verde Vista Plas, een wijkje met 24 woningen aan een waterbergende plas. Buro Lubbers ontwierp een natuurlijk en speels inrichtingsplan met volop ruimte voor kinderen én bijen.

Zowel de vormgeving als de beplanting van de plas verwijzen naar het oorspronkelijke polderlandschap met zijn rechte weteringen. Een smal voet- en vlonderpad, evenwijdig aan de snelweg, trekt een rechte lijn dwars door het water. Het verbindt drie eilanden waarvan er twee zijn ingericht als speeltuin. Ook de knotwilgen, bloemrijke bermen en riet- en ruigtevegetatie sluiten aan op de aanliggende veenweidegebieden. De gebiedseigen beplanting bevordert de bioversiteit en trekt bijen aan. De entree van de wijk wordt een ware bijenidylle. Hier wordt informatie verstrekt over bijen, het bijenlandschap en het bij-vriendelijk inrichten van tuinen. Het is een plek met educatieve waarde én het vormt een representatieve toegang naar het dorp.

Quinten Matsyslaan

Tijdelijke woningbouw hoeft niet ten koste te gaan van ruimtelijke kwaliteit en woonplezier. Dat bewijzen twee nieuwe bouwblokken aan de Quinten Matsyslaan in Eindhoven. Buro Lubbers ontwierp een stedenbouwkundig plan voor 43 flexibele prefab-woningen rond twee groene hoven. Vanwege de geluidscirkel van DAF staan de woningen er maximaal tien jaar. Een slim en creatief antwoord op bouwrestricties en het nijpende woningtekort onder spoedzoekers.

Een kashba-achtige verkaveling heeft geresulteerd in een doorwaadbaar binnengebied met een zeer groene inrichting. Verspringende bouwhoogtes, accenten op de hoeken, speelse doorgangen en doorkijkjes zijn beeldbepalend. De standaard conceptwoning die het beste aansluit op de kwalitatieve en kwantitatieve stedenbouwkundige uitgangspunten, is de Cubestee van Onix, bleek na een vergelijkende studie van zes woonmodellen. De kubuswoningen zijn prima bouwstenen voor het nieuwe groene buurtje. Door te schakelen en stapelen is één architectonisch gebaar ontstaan aan de Quinten Matsyslaan. Het vele groen op de gevels, in de hoven en aan de straat creëert bovendien een sterk imago. Zo geeft de tijdelijke woningbouw ook een kwaliteitsimpuls aan zijn omgeving.

Grote polder Zoeterwoude

De gemeente Zoeterwoude heeft het vergroten van de biodiversiteit hoog op de agenda staan, ook van haar bedrijventerreinen zoals Grote Polder. Buro Lubbers heeft een inrichtingsplan opgesteld dat de ecologische waarde van Grote Polder verbetert en daarmee een impuls geeft aan het ondernemersklimaat, een gezonde werkomgeving en recreatief medegebruik. Het plan betreft naast de hoofdstructuur van het bedrijventerrein diverse particuliere terreinen van ondernemers. Door biodiversiteit te combineren met zakelijkheid en creativiteit streeft het plan naar een bedrijventerrein waar flora en fauna, ondernemer en werknemer, bezoeker en recreant zullen floreren. Een belangrijk uitgangspunt is aansluiting op het bijennetwerk in de omgeving. Daarom wordt het bedrijventerrein bijvriendelijk ingericht. Vegetatie biedt schuil-, voortplantings- en voedselmogelijkheden en creëert tegelijkertijd jaarrond een aantrekkelijk beeld voor gebruikers. Op naar een boeiend bloeiend bedrijventerrein!

The Green Village

Op de voormalige locatie van de Faculteit Bouwkunde wordt The Green Village gerealiseerd: een dynamische campus die de belangrijkste uitdagingen van onze tijd aangaat op het gebied van energie, water en lucht. Hier worden grensoverschrijdende innovaties bedacht, ontwikkeld en uitgeprobeerd. Hier wordt visie omgezet in actie. Wetenschappers, studenten, bedrijven, overheden en bezoekers werken in The Green Village samen aan een duurzame toekomst. Buro Lubbers heeft daartoe een inrichtingsplan voor de openbare ruimte ontworpen. De uitdaging was een concreet inrichtingsplan te ontwerpen voor een tijdelijk laboratorium waar innovatieve technologieën in de openbare ruimte worden toegepast die nu nog niet bekend zijn en waarvan het toekomstige gebruik bovendien geen verreikende ruimtelijke en financiële gevolgen mag hebben. De oplossing: een groeimodel, een ruimtelijk raamwerk dat vanuit een minimale situatie flexibel kan uitgroeien tot een innovatief dorp. De openbare ruimte is zelf ook onderwerp van onderzoek en experiment en is daarom adaptief en steeds aan verandering onderhevig. Imagobepalende kenmerken van het inrichtingsplan zijn een stoere vormgeving, zichtbare boven- en ondergrondse infrastructuur, ruimte voor testopstellingen én mobiele beplanting. Dat laatste beoogt een innovatieve samenwerking van kweker en landschapsarchitect.