Prijsvraag

De Terugblik

Zie je die ranke kolommen verrijzen uit het glooiende landschap? Daar op die open plek tussen de heide is geschiedenis geschreven; Operatie Market Garden. Een ingetogen podium betoont nu respect aan de luchtlanding en brengt je terug naar dat cruciale moment. Kijk je naar boven, dan zie je al die parachutisten duizelingwekkend dichterbij komen. Leg je je oor te luister op de ligbedden, dan hoor je hun verhalen. Om stil van te worden…

In de competitie voor het landmark in Ede heeft Buro Lubbers de tweede plek veroverd.

Strandpaviljoen van de toekomst

Jaarlijks spoelen er vele tonnen plastic afval aan op onze stranden. Het strandpaviljoen van de toekomst benut deze potentiële grondstof. Aangespoeld plastic van flesjes tot stukken van visnetten worden door strandbezoekers verzameld en ingeleverd bij het Juttershuis. Met behulp van een modulaire Recyclebot© van PreciousPlastic kan het verzamelde materiaal worden omgesmolten tot filament, een grondstof waarmee gevelpanelen gemaakt worden. Hoe meer plastic verzameld wordt, hoe verder het paviljoen kan groeien. Het verhaal van het strandpaviljoen van de toekomst begint dus niet met de bouw in 2030, maar start nu met het wegzetten van de plastic machines aan het strand. In een klein paviljoen wordt langzaam plastic verzameld en omgevormd tot grondstof voor het strandpaviljoen. Op locatie worden hiervan panelen gemaakt die het paviljoen van een fraaie gevel voorzien. Afhankelijk van de toekomstige functies kan de beschikbare grondstof worden ingezet voor allerlei bouwdelen. De basis van het paviljoen is een structuur van hout op een grid van 4x4m, waarbinnen ruimtes kunnen worden gemaakt met verschillende kwaliteiten. Door zowel een schil aan de binnen- en buitenkant te maken wordt gespeeld met de openheid en transparantie van de gevel. Er onstaan meer en minder beschutte ruimtes, die volledig buiten zijn, alleen een schaduw bieden of helemaal binnen zijn. De gevel kan op plekken met mooi weer open, waardoor ruimtes kunnen worden samengevoegd en activiteiten van verschillende groottes kunnen plaatsvinden. Doordat het paviljoen 3,5m is opgetild boven het strand, wordt het zicht op de zee niet geblokkeerd én ontstaat eronder een bruikbare ruimte. De grote vrije hoogte en de smalle vorm van het paviljoen zorgen ervoor dat het een prettige ruimte blijft waar in de schaduw verkoeling kan worden gezocht op een zinderende dag of waar een terras kan worden opgezet in het zand. Als het paviljoen klaar en in gebruik is, verplaatst de Recyclebot naar de volgende plek. Daar gaat het opschonen van het strand weer door en kan een volgende bijzondere plek ontstaan om van het strand en de zee te kunnen genieten.

Park 27

Tussen de A27 en het nieuwe woongebied Blaricummermeent is een bedrijventerrein voorzien. De opgave betreft het ontwerpen van een aantrekkelijk bedrijvenpark dat tegelijkertijd een meerwaarde vormt voor het woongebied, de A-locatie aan de snelweg optimaal benut en de geluidsoverlast van de snelweg zoveel mogelijk beperkt. Voor de ontwikkelingscompetitie heeft Buro Lubbers een concept geformuleerd voor een spraakmakend bedrijvenpark, met nadruk op park. De kern schuilt in de landschappelijke vormgeving van de geluidswering als een park. Met het aanleggen van een pad op de wal dat verbonden wordt met de groene daken van bedrijven, krijgt het park een belangrijke recreatieve functie. Het park langs de A27 heft de gebruiker letterlijk boven de bedrijven uit en geeft de schitterende ligging van het gebied prijs.

Groene Treden

Waar ooit militairen de scepter zwaaiden, kunstenaars vervolgens een broedplaats creëerden, bevindt zich nu een bijzondere woonwijk: Saksen Weimar. Het voormalige kazernecomplex aan de heuvel- en bosrijke rand van Arnhem is getransformeerd tot een wijk met zonnige woningen op het zuiden, een mix van functies op het kazerneterrein en een netwerk van trapjes en muurtjes om het landschap volop te ervaren. De uitgangspunten van de herontwikkeling waren het optimaliseren van de gebiedseigen potenties en het versterken van de landschappelijke en cultuurhistorische identiteit. De transformatie bestaat uit drie ingrepen: het terugbrengen van het reliëf, het aansluiten op landschappelijke eenheden en routes in de omgeving, het creëren van een levendig en gevarieerd woonwerkmilieu. Het icoon van de wijk: het kazernecomplex. Het resultaat: een on-Nederlandse woonwijk en een nieuwe betekenisvolle plek voor Arnhem.

Waterschei

Binnen de kennisdriehoek Eindhoven, Leuven en Aken-Maastricht ligt het voormalige mijnbouwgebied Waterschei te Genk. Vanwege de centrale ligging, de goede bereikbaarheid en het karakter van de locatie is besloten het gebied te ontwikkelen als meervoudig bedrijventerrein. Eén van de bedrijventerreinen wordt naar wens van de gemeente Genk en de Katholieke Universiteit Leuven ontwikkeld tot een Wetenschapspark. Het Wetenschapspark richt zich tot hoogtechnologische bedrijven die actief zijn in de ontwikkeling van nieuwe producten en processen. Buro Lubbers stelde in samenwerking met Diederendirrix Architecten een ontwikkelingsvisie op voor het park. Geïnspireerd door de historische structuren en relicten is een driedimensionaal raamwerk ontworpen dat zich op, onder en over het artificiële landschap uitstrekt. De gelaagde structuur biedt ruimte aan een wetenschapspark dat zich met respect voor het landschappelijke en culturele erfgoed flexibel door de tijd heen kan ontwikkelen.

Parade

Buro Lubbers is doorgedrongen tot de laatste selectieronde voor de herinrichting van de Parade, hét monumentale en culturele hart van ’s-Hertogenbosch waar jaarlijks tal van evenementen plaatsvinden. Tegen het decor van de kathedraal, aan de voeten van de schouwburg, de terrassen en de historische panden voorziet Buro Lubbers een hedendaags én groen plein voor cultuur en ontmoeting met een lange, levendige toekomst in het verschiet. Het ontwerp van Buro Lubbers optimaliseert de positie van de Parade in de stad, de culturele functionaliteit en het beeld van het bomencarré. Het concept? Een plein in een plein in een stad. Net als de Markt en het Kerkplein wordt de Parade beschouwd als een parel in de stad, een zelfstandige en hoogwaardige plek die zich door een bijzondere materialisering onderscheidt: een blauw-grijze natuursteen. Op het plein zelf omsluit een carré van vitale, geurende linden het evenementenplein. Een tuin rond de kathedraal versterkt het groene beeld. De Parade wordt een aangenaam plein voor verstilling en vertier.

Brood en Spelen De HennepHub

In het kader van de ideeënprijsvraag Brood en Spelen ontwikkelde een multidisciplinair team een uniek concept voor hennepproductie op de Brabantse zandgronden. De voordelen van vezelhennep als wisselteelt zijn aanzienlijk. Het verbetert de bodem, het toekomstperspectief van de boer en het heeft recreatief potentieel. Omdat elk onderdeel van de plant bruikbaar is als grondstof of halffabricaat, profiteren ook verschillende industrieën die reeds aanwezig zijn in de regio van de hennepteelt.

De Hennephub brengt boeren en bedrijven samen in een living lab voor onderzoek en ontwikkeling van nieuwe productiemethodes, verwerkingssystemen en producttoepassingen van vezelhennep. Het is de kraamkamer van een innovatieve hennepindustrie en dus van een duurzame toekomst van het platteland. Resultaten worden zowel gepresenteerd in een showroom als buiten op het land waar bebouwing en inrichtingselementen laten zien dat hennep hét bouwmateriaal is van de toekomst. Zo wordt de Hennephub het uithangbord van een hightech biobased industrie en een nieuwe economische trots van de regio.

Bijzonder is dat ontwerpers, boeren, grondeigenaren, producenten en onderzoekers hun krachten hebben gebundeld voor dit baanbrekende én haalbare plan

Stadsbiotoop

rnare orci, a tempus magna. Etiam id nibh placerat nisi iaculis fringilla sed fermentum sem. Phasellus et justo rutrum, egestas nisl nec, maximus tortor. Praesent vulputate enim non turpis lobortis feugiat vitae ac quam. Donec lacinia pellentesque velit ut pulvinar. Etiam commodo elit sapien.
Nam consequat ornare orci, a tempus magna. Etiam id nibh placerat nisi iaculis fringilla sed fermentum sem.rnare orci, a tempus magna. Etiam id nibh placerat nisi iaculis fringilla sed fermentum sem. Phasellus et justo rutrum, egestas nisl nec, maximus tortor. Praesent vulputate enim non turpis lobortis feugiat vitae ac quam. Donec lacinia pellentesque velit ut pulvinar. Etiam commodo elit sapien.
Nam consequat ornare orci, a tempus magna. Etiam id nibh placerat nisi iaculis

Venetie aan de roer

Hoeve De Waterkant wordt bedreigd door water, natuur en een bedrijventerrein. Meer dan de helft van de gronden van de hoeve staat onder druk en kan niet optimaal worden gebruikt. Een rendabele bedrijfsvoering van het melkveebedrijf is in gevaar. Dat kan anders.

Hoeve De Waterkant bevindt zich op een knooppunt van water, natuur, bedrijvigheid en recreatie. Deze ligging is niet alleen een bedreiging, maar juist ook een unieke kans. De hoeve heeft de potentie uit te groeien tot de schakel en de aanjager van een gezond productief landschap in Herk-de-Stad. In onze visie transformeert De Waterkant geleidelijk zijn klassieke landbouwmodel naar een nieuw verdienmodel met als hoofdactiviteit groenblauwe diensten: water zuiveren, bergen en leveren plus de productie van riet voor biogaswinning.

Onze visie krijgt vorm als een strategische watermachine. De machine creëert alternatieve en rendabele inkomsten voor de hoeve, ze draagt bij aan landschappelijke integratie, ze bevordert natuurherstel en –verbindingen en ze stimuleert extensieve recreatie. Meer dan een einddoel is deze watermachine een strategie, die op zijn beurt tal van ontwikkelingen in gang zet en positieve neveneffecten sorteert voor de hoeve en zijn omgeving.

Center court

Toen het ziekenhuis van Kerkrade grotendeels verhuisde naar Heerlen, kwamen het gebouw en zijn directe omgeving vrij voor herontwikkeling. Het gebied wordt getransformeerd tot een Center Court, een campus voor sport en beweging, onderzoek en onderwijs, welzijn en gezondheidszorg. Buro Lubbers stelde daartoe een stedenbouwkundig plan op voor inpassing van bestaande (kantoor)gebouwen, nieuwbouw en buitenruimten voor sport, verblijf, parkeren en een park. Gezondheid is het kernthema van het plan. Duurzame en innovatieve oplossingen bevorderen zowel de fysieke als de mentale gezondheid van mensen én gebouwen. De ruimtelijke structuur bestaat uit het samenspel van een ‘hard’, functioneel plein met bebouwing (het plateau) en een ‘zacht’, groen en glooiend park (de helling). Compacte nieuwbouw voor het zwembad, een sporthal en kantoren geeft de oorspronkelijke gesloten wand aan de doorgaande route een aantrekkelijke, uitnodigende uitstraling. Het zwembad wordt de etalage van het Center Court. Hier, waar je de mensen langs ziet zwemmen, draait het om gezondheid en bewegen.