Educatie

Strandpaviljoen van de toekomst

Jaarlijks spoelen er vele tonnen plastic afval aan op onze stranden. Het strandpaviljoen van de toekomst benut deze potentiële grondstof. Aangespoeld plastic van flesjes tot stukken van visnetten worden door strandbezoekers verzameld en ingeleverd bij het Juttershuis. Met behulp van een modulaire Recyclebot© van PreciousPlastic kan het verzamelde materiaal worden omgesmolten tot filament, een grondstof waarmee gevelpanelen gemaakt worden. Hoe meer plastic verzameld wordt, hoe verder het paviljoen kan groeien. Het verhaal van het strandpaviljoen van de toekomst begint dus niet met de bouw in 2030, maar start nu met het wegzetten van de plastic machines aan het strand. In een klein paviljoen wordt langzaam plastic verzameld en omgevormd tot grondstof voor het strandpaviljoen. Op locatie worden hiervan panelen gemaakt die het paviljoen van een fraaie gevel voorzien. Afhankelijk van de toekomstige functies kan de beschikbare grondstof worden ingezet voor allerlei bouwdelen. De basis van het paviljoen is een structuur van hout op een grid van 4x4m, waarbinnen ruimtes kunnen worden gemaakt met verschillende kwaliteiten. Door zowel een schil aan de binnen- en buitenkant te maken wordt gespeeld met de openheid en transparantie van de gevel. Er onstaan meer en minder beschutte ruimtes, die volledig buiten zijn, alleen een schaduw bieden of helemaal binnen zijn. De gevel kan op plekken met mooi weer open, waardoor ruimtes kunnen worden samengevoegd en activiteiten van verschillende groottes kunnen plaatsvinden. Doordat het paviljoen 3,5m is opgetild boven het strand, wordt het zicht op de zee niet geblokkeerd én ontstaat eronder een bruikbare ruimte. De grote vrije hoogte en de smalle vorm van het paviljoen zorgen ervoor dat het een prettige ruimte blijft waar in de schaduw verkoeling kan worden gezocht op een zinderende dag of waar een terras kan worden opgezet in het zand. Als het paviljoen klaar en in gebruik is, verplaatst de Recyclebot naar de volgende plek. Daar gaat het opschonen van het strand weer door en kan een volgende bijzondere plek ontstaan om van het strand en de zee te kunnen genieten.

Rauw aan de zee Ijmuiden

IJmuiden wil zijn imago verbeteren en zich op de toeristische kaart zetten. Eén van de instrumenten die de gemeente daarvoor inzet is het opwaarderen van routes waarmee toeristische attracties beter met elkaar worden verbonden. Buro Lubbers stelde een visie op die het rauwe karakter van IJmuiden herkenbaar maakt in het straatbeeld. Door overal het duinlandschap zichtbaar te maken en het op markante punten te injecteren met rauwe IJmuidense verhalen, wordt de identiteit van de havenstad weer zichtbaar. Zoveel mogelijk plekken in de openbare ruimte worden ingericht met typisch duinbeplanting en duinbosjes. Overhoeken, bermen en straten laten zien waar je bent: in de ruige duinen. Het duinlandschap spreidt zich geleidelijk als een stoere, ruwe deken uit over IJmuiden. Zodra je de stad binnenrijdt, fietst of wandelt voel je door de beplanting dat je aan de kust bent, in de duinen, in IJmuiden. Op knooppunten worden stoere plekken ingericht voor verblijf, ontmoeting en toeristische informatievoorziening.

Verde Vista Plas

De A4 ter hoogte van Zoeterwoude is verdiept waardoor er ruimte is ontstaan voor een gebied voor kantoren, recreatie, retail en een nieuwe woonwijk, Meerburg. Eén van de deelgebieden betreft de Verde Vista Plas, een wijkje met 24 woningen aan een waterbergende plas. Buro Lubbers ontwierp een natuurlijk en speels inrichtingsplan met volop ruimte voor kinderen én bijen.

Zowel de vormgeving als de beplanting van de plas verwijzen naar het oorspronkelijke polderlandschap met zijn rechte weteringen. Een smal voet- en vlonderpad, evenwijdig aan de snelweg, trekt een rechte lijn dwars door het water. Het verbindt drie eilanden waarvan er twee zijn ingericht als speeltuin. Ook de knotwilgen, bloemrijke bermen en riet- en ruigtevegetatie sluiten aan op de aanliggende veenweidegebieden. De gebiedseigen beplanting bevordert de bioversiteit en trekt bijen aan. De entree van de wijk wordt een ware bijenidylle. Hier wordt informatie verstrekt over bijen, het bijenlandschap en het bij-vriendelijk inrichten van tuinen. Het is een plek met educatieve waarde én het vormt een representatieve toegang naar het dorp.

Grote polder Zoeterwoude

De gemeente Zoeterwoude heeft het vergroten van de biodiversiteit hoog op de agenda staan, ook van haar bedrijventerreinen zoals Grote Polder. Buro Lubbers heeft een inrichtingsplan opgesteld dat de ecologische waarde van Grote Polder verbetert en daarmee een impuls geeft aan het ondernemersklimaat, een gezonde werkomgeving en recreatief medegebruik. Het plan betreft naast de hoofdstructuur van het bedrijventerrein diverse particuliere terreinen van ondernemers. Door biodiversiteit te combineren met zakelijkheid en creativiteit streeft het plan naar een bedrijventerrein waar flora en fauna, ondernemer en werknemer, bezoeker en recreant zullen floreren. Een belangrijk uitgangspunt is aansluiting op het bijennetwerk in de omgeving. Daarom wordt het bedrijventerrein bijvriendelijk ingericht. Vegetatie biedt schuil-, voortplantings- en voedselmogelijkheden en creëert tegelijkertijd jaarrond een aantrekkelijk beeld voor gebruikers. Op naar een boeiend bloeiend bedrijventerrein!

The Green Village

Op de voormalige locatie van de Faculteit Bouwkunde wordt The Green Village gerealiseerd: een dynamische campus die de belangrijkste uitdagingen van onze tijd aangaat op het gebied van energie, water en lucht. Hier worden grensoverschrijdende innovaties bedacht, ontwikkeld en uitgeprobeerd. Hier wordt visie omgezet in actie. Wetenschappers, studenten, bedrijven, overheden en bezoekers werken in The Green Village samen aan een duurzame toekomst. Buro Lubbers heeft daartoe een inrichtingsplan voor de openbare ruimte ontworpen. De uitdaging was een concreet inrichtingsplan te ontwerpen voor een tijdelijk laboratorium waar innovatieve technologieën in de openbare ruimte worden toegepast die nu nog niet bekend zijn en waarvan het toekomstige gebruik bovendien geen verreikende ruimtelijke en financiële gevolgen mag hebben. De oplossing: een groeimodel, een ruimtelijk raamwerk dat vanuit een minimale situatie flexibel kan uitgroeien tot een innovatief dorp. De openbare ruimte is zelf ook onderwerp van onderzoek en experiment en is daarom adaptief en steeds aan verandering onderhevig. Imagobepalende kenmerken van het inrichtingsplan zijn een stoere vormgeving, zichtbare boven- en ondergrondse infrastructuur, ruimte voor testopstellingen én mobiele beplanting. Dat laatste beoogt een innovatieve samenwerking van kweker en landschapsarchitect.

Delftse Hout

Buro Lubbers heeft een ontwerp gemaakt voor drie assen die de binnenstad van Delft verbinden met het natuurgebied Delftse Hout. De Delftse Hout is sinds de jaren 70 de tuin van de Delftenaren. Er is voor elk wat wils. De gemeente Delft wil de verbindingen tussen de Delftse Hout en de binnenstad verbeteren met behulp van drie assen: de natuuras, de educatieve as en de stedelijke as. Het doel is dat dezeroutes het recreatiegebied vanuit de stad zichtbaar en beleefbaar maken en vice versa –van groen naar stad en van roodnaar land. Geïnspireerd door het bestaande landschap heeft Buro Lubbers diverse objecten ontworpen voor specifieke plekken langs de routes: zitelementen, vlonders, bruggen, aanlegsteigers, nestkasten, informatieborden,…De objecten zijn door hun vormgeving, detaillering en materiaalkeuzeduidelijk familie van elkaar. Her en der langs de routes wordt voor oud en jong informatie verstrekt over de geschiedenis van het gebied, het watersysteem, de flora en fauna. Wandelaars en fietsers worden zich zo op een aangename en uitnodigende manier bewust van hun omgeving.

Veenhuizen

In het voormalige Drentse detentiedorp Veenhuizen is het landelijk Gevangenismuseum gevestigd. Waar het dorp tot 1981 alleen toegankelijk was voor gevangenen, personeel en hun gezin, kan iedereen zich nu verdiepen in de geschiedenis en actualiteit van het gevangeniswezen. Het museum is gevestigd in het voormalige Tweede Gesticht, een carrévormig gebouw in het hart van Veenhuizen. Buro Lubbers ontwierp de binnentuin en de directe omgeving van het museum op zo´n manier dat het roerige verleden van de plek nog herkenbaar is. Vlakken met grind en velden met gras wisselen elkaar af in een structuur die ruimte biedt aan een divers programma van tentoonstellen, spelen, theater en flaneren. De strenge geschiedenis van de plek wordt op een gevoelige wijze in balans gebracht met de hedendaagse wensen en behoeften van de museumbezoeker.

Brood en Spelen De HennepHub

In het kader van de ideeënprijsvraag Brood en Spelen ontwikkelde een multidisciplinair team een uniek concept voor hennepproductie op de Brabantse zandgronden. De voordelen van vezelhennep als wisselteelt zijn aanzienlijk. Het verbetert de bodem, het toekomstperspectief van de boer en het heeft recreatief potentieel. Omdat elk onderdeel van de plant bruikbaar is als grondstof of halffabricaat, profiteren ook verschillende industrieën die reeds aanwezig zijn in de regio van de hennepteelt.

De Hennephub brengt boeren en bedrijven samen in een living lab voor onderzoek en ontwikkeling van nieuwe productiemethodes, verwerkingssystemen en producttoepassingen van vezelhennep. Het is de kraamkamer van een innovatieve hennepindustrie en dus van een duurzame toekomst van het platteland. Resultaten worden zowel gepresenteerd in een showroom als buiten op het land waar bebouwing en inrichtingselementen laten zien dat hennep hét bouwmateriaal is van de toekomst. Zo wordt de Hennephub het uithangbord van een hightech biobased industrie en een nieuwe economische trots van de regio.

Bijzonder is dat ontwerpers, boeren, grondeigenaren, producenten en onderzoekers hun krachten hebben gebundeld voor dit baanbrekende én haalbare plan

Kanaalpark De Heerlijckheid

Nederweert krijgt een kanaalpark. De aanleg van een nieuwe randweg biedt de kans om de zone langs de Zuid-Willemsvaart te transformeren tot een veelzijdig park voor bewoners, recreatie en natuur. Buro Lubbers stelt een inrichtingsplan op in nauw overleg met belanghebbenden.

De Heerlijckheid wordt een park voor iedereen. Daarom wordt het park stevig verankerd in het dorp met groene straten die eindigen bij uitzichtpunten of markante punten aan het kanaal. De drie deelparken – een havenpark, dorpspark en buurtpark – vormen een eenheid door een overkoepelende huisstijl van bijzondere bomen, robuuste hagen en inrichtingselementen van hout. Het park is sterk gericht op beleving. Zo varieert de beplanting per seizoen in geur-, kleur- en bloeiwijze. Ook het water is op verschillende manieren beleefbaar met tribunes, nesten en steigers.

Het schetsontwerp is enthousiast ontvangen door de bewoners. De verblijfsplekken en routes langs het water, de natuurlijke beplanting en de diverse sport- en spelgelegenheden worden zeer gewaardeerd. Naar verwachting start de uitvoering begin 2018.