Flexibiliteit

Industrieplein Hengelo

Het Industrieplein is niet langer de achterkant van station Hengelo, maar de nieuwe toegangspoort naar het Hart van Zuid. Verschillende gebruikers hebben een plek gekregen, maar er is ook ruimte gecreëerd voor nieuwe vormen van gebruik. Een nieuw skatepark – een van de grootste van de regio – is verrezen op het plein en wordt veelvuldig gebruikt. Daarnaast is de bestaande veldbeek weer zichtbaar gemaakt, en is er op het plein ruimte gemaakt voor evenementen. Door middel van een innovatief smart-light systeem kan de verlichting op het plein aangepast worden aan de situatie. Meerstammige bomen en vlinder- en bijlokkende beplanting zorgt voor een aangenaam verblijfsklimaat en bevordert de biodiversiteit. Zo is het Industrieplein plein en park in één.

Rozemaai

De stadsbouwmeester Antwerpen heeft de combinatie Buro Lubbers en Infrabo geselecteerd voor het ontwerp van een masterplan voor het publieke domein van Rozemaai. Deze Antwerpse wijk wordt gefaseerd herontwikkeld en vraagt om een krachtig ruimtelijk raamwerk waarbinnen toekomstige ontwikkelingen plaats kunnen vinden. Buro Lubbers heeft een concept ontworpen voor een hoogwaardige en duurzame woonomgeving met een herkenbare identiteit. De hoofdingreep is het openmaken van het beekdal. Dit creëert kansen voor natuurontwikkeling, waterberging en recreatie alsook voor een aansluiting op de omliggende natuurgebieden. De ruimtelijke ontwikkelingen bieden bovendien aanleidingen om de sociale cohesie in de wijk te verbeteren en bedrijvigheid te stimuleren. Het concept voor het masterplan is gebaseerd op drie ruimtelijke lagen die samen een blauw-groen-grijs raamwerk vormen: water, groen en routing. Binnen het raamwerk vinden verschillende bouwvelden en functies (recreatie, parkeren, paviljoens) een logische plek. Het raamwerk onderscheidt grofweg een natuurlijk beekdalpark en ‘cultuurlijke’ buurten die vloeiend in elkaar overlopen. Een overkoepelende beeldkwaliteit creëert een herkenbare identiteit: een waterrijke en groene woonomgeving die uitnodigt tot verblijf en ontmoeting, sport en spel.

Plankaart Stadhouderspark

Stadhouderspark

Duizenden dienstplichtigen passeerden sinds 1938 de poorten van de Frederik Hendrikkazerne in Vught, maar sinds een paar jaar is de kazerne niet meer in gebruik. Ook de sportterreinen ten zuiden van de kazerne zijn in onbruik geraakt. De vrijgekomen terreinen worden nu getransformeerd tot een bijzonder woonmilieu dat optimaal inspeelt op de landschappelijke en cultuurhistorische kwaliteiten van het gebied. Tegelijkertijd biedt deze ontwikkeling de mogelijkheid om de dorpsrand van Vught op een hoogwaardige wijze te beëindigen. Buro Lubbers en Soeters Van Eldonk maakten een stedenbouwkundig plan en een beeldkwaliteitsplan voor het Stadhouderspark. Buro Lubbers stelde vervolgens ook een inrichtingsplan op voor de openbare ruimte. Het Stadhouderspark is een gedurfd plan voor een parkachtige woonwijk. Het laat zien dat traditionele tuinen niet noodzakelijk zijn wanneer het landschappelijke karakter van een gebied volledig wordt benut. Woningen als gasten tussen de bomen.

Quinten Matsyslaan

Tijdelijke woningbouw hoeft niet ten koste te gaan van ruimtelijke kwaliteit en woonplezier. Dat bewijzen twee nieuwe bouwblokken aan de Quinten Matsyslaan in Eindhoven. Buro Lubbers ontwierp een stedenbouwkundig plan voor 43 flexibele prefab-woningen rond twee groene hoven. Vanwege de geluidscirkel van DAF staan de woningen er maximaal tien jaar. Een slim en creatief antwoord op bouwrestricties en het nijpende woningtekort onder spoedzoekers.

Een kashba-achtige verkaveling heeft geresulteerd in een doorwaadbaar binnengebied met een zeer groene inrichting. Verspringende bouwhoogtes, accenten op de hoeken, speelse doorgangen en doorkijkjes zijn beeldbepalend. De standaard conceptwoning die het beste aansluit op de kwalitatieve en kwantitatieve stedenbouwkundige uitgangspunten, is de Cubestee van Onix, bleek na een vergelijkende studie van zes woonmodellen. De kubuswoningen zijn prima bouwstenen voor het nieuwe groene buurtje. Door te schakelen en stapelen is één architectonisch gebaar ontstaan aan de Quinten Matsyslaan. Het vele groen op de gevels, in de hoven en aan de straat creëert bovendien een sterk imago. Zo geeft de tijdelijke woningbouw ook een kwaliteitsimpuls aan zijn omgeving.

The Green Village

Op de voormalige locatie van de Faculteit Bouwkunde wordt The Green Village gerealiseerd: een dynamische campus die de belangrijkste uitdagingen van onze tijd aangaat op het gebied van energie, water en lucht. Hier worden grensoverschrijdende innovaties bedacht, ontwikkeld en uitgeprobeerd. Hier wordt visie omgezet in actie. Wetenschappers, studenten, bedrijven, overheden en bezoekers werken in The Green Village samen aan een duurzame toekomst. Buro Lubbers heeft daartoe een inrichtingsplan voor de openbare ruimte ontworpen. De uitdaging was een concreet inrichtingsplan te ontwerpen voor een tijdelijk laboratorium waar innovatieve technologieën in de openbare ruimte worden toegepast die nu nog niet bekend zijn en waarvan het toekomstige gebruik bovendien geen verreikende ruimtelijke en financiële gevolgen mag hebben. De oplossing: een groeimodel, een ruimtelijk raamwerk dat vanuit een minimale situatie flexibel kan uitgroeien tot een innovatief dorp. De openbare ruimte is zelf ook onderwerp van onderzoek en experiment en is daarom adaptief en steeds aan verandering onderhevig. Imagobepalende kenmerken van het inrichtingsplan zijn een stoere vormgeving, zichtbare boven- en ondergrondse infrastructuur, ruimte voor testopstellingen én mobiele beplanting. Dat laatste beoogt een innovatieve samenwerking van kweker en landschapsarchitect.

Medisch centrum Alkmaar

Buro Lubbers heeft de buitenruimte ontworpen bij de nieuwbouw van het Medisch Centrum Alkmaar (MCA) te Heerhugowaard. Het nieuwe ziekenhuis, naar ontwerp van Cepezed, moet 45.000 vierkante meter groot worden en voorzieningen krijgen als accute zorg, verblijf en klinische diagnostiek. De terreininrichting vraagt om een helder landschappelijk concept. Door duidelijke keuzes worden de ambities gerealiseerd: een eigen biotoop, het beperken van omgevingsinvloeden, het bevorderen van soortenrijkdom, het creëren van een ‘healing environment’ en een onderhoudsarm landschap. Buro Lubbers wil het maaiveld moduleren tot gradiënten en zo min mogelijk aanplanten. De verschillen in nat-droog, hoog-laag die hierdoor ontstaan, stimuleren een natuurlijke ontwikkeling van flora en fauna. Het beoogde resultaat is een aantrekkelijk beeld vanuit de ziekenhuiskamers en een goede habitat voor vogels, reptielen en kleine zoogdieren. De patio’s, het atrium en de directe buitenruimte worden ontworpen voor intensiever gebruik en een aangenaam verblijfsklimaat.

Moorkensplein

De dichtbevolkte wijk Borgerhoutin Antwerpenkent een zeer gemengde bevolking van jonge (grote) gezinnen, ouderen en bewoners uit alle windstreken. De wijk heeft een dicht bebouwingsweefsel met weinig publieke ruimte. Er is een dringende noodzaak aan meer groeneen open ruimte. Daarom wordt het huidige Moorkensplein getransformeerd tot een groene pleinruimte met een buurtpark. Het kolossale en monumentale Districtshuis is nu nog beeldbepalendvoor de locatie en reduceert de buitenruimte tot slechts randen en resten. Omdat het gebouw niet langer prestige en dominantie hoeft te representeren, is de buitenruimte in het ontwerp herdacht als tuin. Op eentapijt van hardsteen in een warme tint worden losse bomen gestrooid in verschillende soorten. Omdat deze bomenlaag wordt doorgezet in aanliggende straten en langs het park,ontstaat ééngrote, discontinue groene tuinruimte die tal vanfunctiesen gebruiksvormen samenbindt tot een nieuw Moorkensplein.Een plein vooriedereen inBorgerhout.

Westerpark

Waar tot in de jaren negentig het bedrijventerrein Wolfsdonken lag, bevindt zich nu een hoogstedelijk gebied voor wonen, werken en studeren: het Paleiskwartier ten westen van station ’s-Hertogenbosch. Veel treinreizigers vermoeden waarschijnlijk niet dat schuinachter de hoge gebouwencomplexen het enige echte Bossche stadspark schuil gaat. Het Westerpark: waterrijk, sober en sereen, een groene oase in het drukke stadse bestaan. Het park is bijzonder vanwege het ontwerp en vooral ook vanwege de betekenis die het voor de stad heeft. Menig visser heeft hier een vaste stek gevonden, skaters cruisen over de brede paden en natuurliefhebbers kunnen zich verwonderen over de vegetatie. Het ontwerp berust op de specifieke eigenschappen van het natte, laaggelegen komgebied, namelijk water. Het water inspireerde tot de aanleg van een reeks multifunctionele eilanden die met elkaar worden verbonden door bruggen. Omgeven door schanskorven en populieren bieden de eilanden de stedelingen een stille en serene plek.

kloosterplein

In Goirle is de wens geuit om het huidige Kloosterplein om te vormen tot een groot dorpsplein met een duidelijke centrumfunctie. Tevens wil de gemeente het gebied ‘De Wildert’, gelegen naast het Kloosterplein, omvormen tot woongebied. Buro Lubbers heeft een voorlopig ontwerp gemaakt waarin het Kloosterplein en De Wildert een passende plek binnen het dorp krijgen.

Het Kloosterplein vormt binnen dit ontwerp de groene schakel tussen het buitengebied en het dorpscentrum. Daarnaast zal het plein in het weefsel van het dorp een condensatiepunt van routes worden met voldoende ruimte voor dagelijkse ontmoetingen en bijzondere evenementen. De locatie De Wildert wordt ontwikkeld tot een eigen buurtje. De woningen worden georiënteerd op de openbare ruimte die aansluit bij het weefsel van het dorp. Zodoende wordt het nieuwe Kloosterplein een levendige en groene plek in het dorp.