Sociale cohesie

overzicht

Industrieplein Hengelo

Het Industrieplein is niet langer de achterkant van station Hengelo, maar de nieuwe toegangspoort naar het Hart van Zuid. Verschillende gebruikers hebben een plek gekregen, maar er is ook ruimte gecreëerd voor nieuwe vormen van gebruik. Een nieuw skatepark – een van de grootste van de regio – is verrezen op het plein en wordt veelvuldig gebruikt. Daarnaast is de bestaande veldbeek weer zichtbaar gemaakt, en is er op het plein ruimte gemaakt voor evenementen. Door middel van een innovatief smart-light systeem kan de verlichting op het plein aangepast worden aan de situatie. Meerstammige bomen en vlinder- en bijlokkende beplanting zorgt voor een aangenaam verblijfsklimaat en bevordert de biodiversiteit. Zo is het Industrieplein plein en park in één.
Of een gebied nu een rijke historie heeft of het land recent is gemaakt, de aanpak van Buro Lubbers is vergelijkbaar: analyseer de specifieke landschappelijke kenmerken en vertaal deze naar een helder stedenbouwkundig kader. De schrale zandgrond en de strikte begrenzing van het eiland vormden zodoende de parameters voor de inrichting van Rieteiland Oost. Uiteindelijk zullen voornamelijk de groenblijvende dennen een krachtig draagvlak bieden voor de verscheidenheid in architectuur. In samenspel met de bebouwing zal het landschap Rieteiland Oost een eigen identiteit geven, een identiteit van een typisch eiland met rust en privacy, ruimte en vrijheid, groen en water.

Vredeoord

Volop ruimte om te spelen, wandelen en fietsen, voor spontane ontmoetingen en buurtactiviteiten. Een wijk in de stad waar het voelt alsof je buiten woont. Waar de auto op het tweede plan staat en collectief energie wordt opgewekt. Ja, dat is Vredeoord. Een nieuwe wijk in Eindhoven met een mix van sociale huurwoningen, koopwoningen en woningen die in collectief en particulier opdrachtgeverschap worden ontwikkeld. De locatie? Het voormalige Philips-kantorenpark Vredeoord, met het kenmerkende Philips-hoofdkantoor als boegbeeld. Buro Lubbers ontwierp het landschappelijk-stedenbouwkundig plan, het beeldkwaliteitsplan en verricht de supervisie op de architectuur.

De stedenbouwkundige opzet bestaat uit een krachtig raamwerk van groene randen, bomenrijke middenbermen, verbrede achterpaden en woonstraten plus een autovrij middengebied dat functioneert als collectief ontmoetingsplein. Hagen, bomen, bloeiende heesters en kruiphedera geven Vredeoord een landschappelijke sfeer. De architectuur versterkt die sfeer door bijzondere accenten, zorgvuldige hoekoplossingen, duurzame materialen, en een natuurlijk kleur- en materiaalgebruik.

Quinten Matsyslaan

Tijdelijke woningbouw hoeft niet ten koste te gaan van ruimtelijke kwaliteit en woonplezier. Dat bewijzen twee nieuwe bouwblokken aan de Quinten Matsyslaan in Eindhoven. Buro Lubbers ontwierp een stedenbouwkundig plan voor 43 flexibele prefab-woningen rond twee groene hoven. Vanwege de geluidscirkel van DAF staan de woningen er maximaal tien jaar. Een slim en creatief antwoord op bouwrestricties en het nijpende woningtekort onder spoedzoekers.

Een kashba-achtige verkaveling heeft geresulteerd in een doorwaadbaar binnengebied met een zeer groene inrichting. Verspringende bouwhoogtes, accenten op de hoeken, speelse doorgangen en doorkijkjes zijn beeldbepalend. De standaard conceptwoning die het beste aansluit op de kwalitatieve en kwantitatieve stedenbouwkundige uitgangspunten, is de Cubestee van Onix, bleek na een vergelijkende studie van zes woonmodellen. De kubuswoningen zijn prima bouwstenen voor het nieuwe groene buurtje. Door te schakelen en stapelen is één architectonisch gebaar ontstaan aan de Quinten Matsyslaan. Het vele groen op de gevels, in de hoven en aan de straat creëert bovendien een sterk imago. Zo geeft de tijdelijke woningbouw ook een kwaliteitsimpuls aan zijn omgeving.

Grote polder Zoeterwoude

De gemeente Zoeterwoude heeft het vergroten van de biodiversiteit hoog op de agenda staan, ook van haar bedrijventerreinen zoals Grote Polder. Buro Lubbers heeft een inrichtingsplan opgesteld dat de ecologische waarde van Grote Polder verbetert en daarmee een impuls geeft aan het ondernemersklimaat, een gezonde werkomgeving en recreatief medegebruik. Het plan betreft naast de hoofdstructuur van het bedrijventerrein diverse particuliere terreinen van ondernemers. Door biodiversiteit te combineren met zakelijkheid en creativiteit streeft het plan naar een bedrijventerrein waar flora en fauna, ondernemer en werknemer, bezoeker en recreant zullen floreren. Een belangrijk uitgangspunt is aansluiting op het bijennetwerk in de omgeving. Daarom wordt het bedrijventerrein bijvriendelijk ingericht. Vegetatie biedt schuil-, voortplantings- en voedselmogelijkheden en creëert tegelijkertijd jaarrond een aantrekkelijk beeld voor gebruikers. Op naar een boeiend bloeiend bedrijventerrein!

GZG Terrein

De binnenstad van ’s-Hertogenbosch wordt uitgebreid met het GZG-terrein, een nieuw gebied voor cultuur, wonen en werken. De ontwerpers stonden voor de vraag hoe een gebied van vijf hectare aan te sluiten op de historische binnenstad en het tegelijkertijd een hedendaagse invulling en uitstraling te geven. De historische locatie met veel groene en grijze monumenten – bomen en architectuur – diende als uitgangspunt voor het masterplan.
Zo worden waardevolle bomen bewaard en aangevuld met nieuwe aanplant. Historische architectuur wordt afgewisseld met hedendaagse; kleinschalige woongebouwen met grote publieke gebouwen, zoals een nieuwe bibliotheek. Een fijnmazig geheel van kleine steegjes en doorkijkjes verbindt de nieuwe en oude stad. Belangrijke schakels daarin zijn een aantal nieuwe pleinen, waaronder hét cultuurplein voor de stad, een voetgangers- en fietsbrug over het kanaal en de toevoeging van een nieuwe vaarstroom: de Nieuwe Dieze. Daar waar nu nog een ziekenhuis staat, verrijst straks een nieuw stadshart, harmonieus en bovenal groen

Choorstraat

Op een zwoele zomeravond is het heerlijk toeven aan de meterslange tafel in de binnentuin. Een koeler in de tafel zorgt voor frisse wijn, door de fijne bladeren van de doodsbeenderenboomsprankelt het licht en op de achtergrond speelt het carillon van de Sint-Jan.Poëtische ingetogenheid in het hartje van ’s-Hertogenbosch.Toen de voormalige school-en kloostergebouwen getransformeerd werden tot appartementencomplex ontstond de kans omvoor de bewoners een aangename binnentuin te ontwerpen waar men elkaar kan treffen, samen dineren of gewoon rustig kan zitten mijmeren. Het decor wordt gevormd door de neo-gotische gevel van de oude kloosterkapel in combinatie met hedendaagse strakke architectuur. Buro Lubbers heeft de inrichting van de buitenruimte daarom bewust sober gehouden. Ierse hardsteen, houten meubilair en een uitgekiend verlichtingsplan geven de plek sereniteit en allure.

Daktuin Anton en Gerard

Strijp S, een voormalig Philips-industrieterrein, is getransformeerd tot een hoogstedelijk milieu voor wonen, werken en recreatie. De typische orthogonale structuur is behouden evenals een aantal beeldbepalende industriële gebouwen, zoals Anton en Gerard. Het masterplan (West 8) voor Strijp S beoogt een lommerrijk stadsdeel met groene assen. In aansluiting hierop heeft Buro Lubbers een strategie ontwikkeld voor het creëren van een opgetild groen stadslandschap. Onbenutte ruimten op daken worden ingericht als groene verblijfs- en gebruiksplekken en ook gevels, leidingstraten, hijsbalken en trappen worden begroeid met planten. De eerste resultaten van deze strategie zijn de daktuinen Anton en Gerard.

Op beide daken creëert hoge pioniersbeplanting een heel eigen, intieme wereld. Bijzonder is dat constructieve onderdelen en technische randvoorwaarden onzichtbaar zijn weggewerkt en geïntegreerd in de architectuur. Ondanks de extreem artificiële omstandigheden hebben de daktuinen hierdoor een zo natuurlijk mogelijke uitstraling en hoge belevingswaarde. Hier kunnen de bewoners op 34 meter hoogte wandelen door een berkenbos of zitten in een vlindertuin. Op de plekken met het beste uitzicht over de stad liggen terrassen. Een pantry, goed leeslicht, toiletten en wifi maken de tuinen voor de creatieve, hippe loftbewoners tot een tweede huiskamer.

Lamme van Dieseplein

Ooit was het een desolate binnenplaats, nu is het aangenaam groen hof met verblijfskwaliteit in de historische binnenstad van Deventer: het Lamme van Dieseplein. Directe aanleiding voor de herinrichting van het plein was de nieuwbouw van het Geert Grootehuis, een centrum voor bezinning en ontmoeting. Deze en de andere bouwkundige ontwikkelingen rond het hof moesten een vanzelfsprekende plek krijgen in het ontwerp van de openbare ruimte. Het ontwerp is gebaseerd op drie opeenvolgende lagen. Eerst een bijzondere pleinvloer van gevel tot gevel in een afwijkend verband van gebakken steen. Dan verhoogde randen en zitplekken van hardsteen. Een groene tussenlaag van hagen en planten dient als basis om tussen te vertoeven en verblijven. Tussen de randen met groen en de verschillende zitplekken is een dwalende beweging mogelijk. Hierboven bevindt zich een transparante laag van bestaande en nieuwe bomen. Het resultaat is een groene, serene, intieme ruimte waar men een drankje kan drinken, elkaar kan ontmoeten of de krant kan lezen. Een buitenkamer voor Deventer.

Kanaalpark De Heerlijckheid

Nederweert krijgt een kanaalpark. De aanleg van een nieuwe randweg biedt de kans om de zone langs de Zuid-Willemsvaart te transformeren tot een veelzijdig park voor bewoners, recreatie en natuur. Buro Lubbers stelt een inrichtingsplan op in nauw overleg met belanghebbenden.

De Heerlijckheid wordt een park voor iedereen. Daarom wordt het park stevig verankerd in het dorp met groene straten die eindigen bij uitzichtpunten of markante punten aan het kanaal. De drie deelparken – een havenpark, dorpspark en buurtpark – vormen een eenheid door een overkoepelende huisstijl van bijzondere bomen, robuuste hagen en inrichtingselementen van hout. Het park is sterk gericht op beleving. Zo varieert de beplanting per seizoen in geur-, kleur- en bloeiwijze. Ook het water is op verschillende manieren beleefbaar met tribunes, nesten en steigers.

Het schetsontwerp is enthousiast ontvangen door de bewoners. De verblijfsplekken en routes langs het water, de natuurlijke beplanting en de diverse sport- en spelgelegenheden worden zeer gewaardeerd. Naar verwachting start de uitvoering begin 2018.