Type

Duits lijntje

In opdracht van de provincie Noord-Brabant en de gemeente Veghel heeft Buro Lubbers onderzoek gedaan naar de reactivering van het Duits Lijntje, een in onbruik geraakte spoorlijn. Het herstel van de spoorlijn wordt beschouwd als de katalysator van tal van ontwikkelingen op het gebied van natuur, waterberging, wonen, werken en recreatie. Een voorbeeld van integrale gebiedsontwikkeling als kwaliteitsimpuls van de regio. De bodem en de ontstaansgeschiedenis van de streek hebben gezorgd voor een variatie aan landschapstypen: beekdalen, agrarisch landschap en bosgebieden. Deze grote diversiteit dient als uitgangspunt voor zowel stedelijke uitbreidingen als landschapsontwikkelingen langs het spoorlijntje. Hierdoor blijft de maat en schaal van het landschap behouden terwijl er ook ruimte is voor nieuwe eigentijdse ontwikkelingen.

Foto Groede Podium

Groedepodium

Tussen Groede-dorp en Groede-bad is een recreatief mobiliteitsknooppunt verrezen dat dorp en strand met elkaar verbindt: Groede Podium. Toerist, recreant en streekbewoner – jong en oud – kunnen zich hier uitleven in een serie interactieve kamers, elk met een eigen thema: Speelhonk, Waterkamer, Beestenboel, Labyrinth… De kern van elke kamer wordt gevormd door een historische bunker. Na jarenlang onder aarde en planten verborgen te zijn geweest, vervult het bunkercomplex nu een attractieve functie. Als stepping stone tussen het achterland en de kust nodigt Groede Podium de bezoeker uit om het omringende natuurgebied te verkennen via doorgaande fiets- en wandelbanden. Het plan is ontwikkeld in het kader van het project Integraal Kustzonebeheer West Zeeuws-Vlaanderen dat tot doel heeft de volledige Zeeuwse kustlijn op te waarderen. Een voorbeeld van duurzame herstructurering.

Domusdela

Het kloostercomplex Mariënhage in het centrum van Eindhoven krijgt een nieuwe functie. Waar eerst de paters van de Orde der Augustijnen woonden, verschijnen een congresruimte, ceremoniehuis, hotel en restaurant. Hoewel de religieuze functie verdwijnt, blijft Mariënhage een plek voor ontmoeting, verbinding en verdieping. “Dat veel mensen niet meer naar de kerk gaan, betekent niet dat ze minder spiritueel zijn. Hier kunnen we hen straks een plek bieden om te rouwen en trouwen, met de uitstraling van de kerk als icoon”, aldus uitvaartcoöperatie DELA, de ontwikkelaar en naamgever van het project.

Bijzonder is dat DELAmondo een groene, multifunctionele schakel wordt in het stedelijk weefsel van Eindhoven. Het is de oudste plek in de stad, maar ontoegankelijk voor publiek. Door het kloostercomplex inclusief de tuin aan de Dommel open te stellen, krijgt de verborgen parel weer betekenis voor de Eindhovenaren. De rijksmonumenten worden gerestaureerd met behoud van de cultuurhistorische waarden door En|En architecten en diederendirrix architecten. Buro Lubbers heeft het inrichtingsplan voor de openbare ruimte opgesteld: sober, stil en sereen.

Plankaart Stadhouderspark

Stadhouderspark

Duizenden dienstplichtigen passeerden sinds 1938 de poorten van de Frederik Hendrikkazerne in Vught, maar sinds een paar jaar is de kazerne niet meer in gebruik. Ook de sportterreinen ten zuiden van de kazerne zijn in onbruik geraakt. De vrijgekomen terreinen worden nu getransformeerd tot een bijzonder woonmilieu dat optimaal inspeelt op de landschappelijke en cultuurhistorische kwaliteiten van het gebied. Tegelijkertijd biedt deze ontwikkeling de mogelijkheid om de dorpsrand van Vught op een hoogwaardige wijze te beëindigen. Buro Lubbers en Soeters Van Eldonk maakten een stedenbouwkundig plan en een beeldkwaliteitsplan voor het Stadhouderspark. Buro Lubbers stelde vervolgens ook een inrichtingsplan op voor de openbare ruimte. Het Stadhouderspark is een gedurfd plan voor een parkachtige woonwijk. Het laat zien dat traditionele tuinen niet noodzakelijk zijn wanneer het landschappelijke karakter van een gebied volledig wordt benut. Woningen als gasten tussen de bomen.

Foto openbare ruimte Frijhof

Frijhof

Waar nu in een achterafstraat objectmatige architectuur uit de wederopbouwperiode het beeld bepaalt, verrijst straks een oase van bloeiende magnolia’s en prunussen in glooiend gras omringd door eigentijdse woningen. Pal aan het Goffertpark in Nijmegen, nabij het centrum en grenzend aan een jaren dertig buurt wordt een nieuwe, authentieke woonbuurt ontwikkeld. Inspiratiebron: de karakteristieke kwaliteiten van de directe omgeving – groen, ruimte en een prettige woonsfeer. Doel: het creëren van een betekenisvolle plek met een eigen identiteit waar jong en oud, bewoner en bezoeker kunnen genieten. Middel: de bundeling van krachten van landschap, stedenbouw en architectuur. Belangrijkste instrumenten: het maaiveld optillen, het creëren van een riant groen binnengebied en het introduceren van lijnvormige elementen als leidmotief voor zowel de openbare ruimte als de architectuur. Als Frij’hof één ding aantoont, dan is het wel dat een multidisciplinaire analyse van de essentie van een plek, een op het eerste oog onaantrekkelijk gebied, kan transformeren tot een stadstuin met allure en een romantische omgeving om te wonen. Een nieuw fenomeen aan het park.

Park 27

Tussen de A27 en het nieuwe woongebied Blaricummermeent is een bedrijventerrein voorzien. De opgave betreft het ontwerpen van een aantrekkelijk bedrijvenpark dat tegelijkertijd een meerwaarde vormt voor het woongebied, de A-locatie aan de snelweg optimaal benut en de geluidsoverlast van de snelweg zoveel mogelijk beperkt. Voor de ontwikkelingscompetitie heeft Buro Lubbers een concept geformuleerd voor een spraakmakend bedrijvenpark, met nadruk op park. De kern schuilt in de landschappelijke vormgeving van de geluidswering als een park. Met het aanleggen van een pad op de wal dat verbonden wordt met de groene daken van bedrijven, krijgt het park een belangrijke recreatieve functie. Het park langs de A27 heft de gebruiker letterlijk boven de bedrijven uit en geeft de schitterende ligging van het gebied prijs.

Cruquius

Cruquius, het laatste onontgonnen eiland in het gewilde en stijlvolle Oostelijk Havengebied in Amsterdam, wordt getransformeerd van een bedrijventerrein naar een dynamisch woon-, werk- en recreatiegebied met een eigen identiteit. Buro Lubbers heeft het raamwerk voor de openbare ruimte ontworpen en stelt inrichtingsplannen op voor deelgebieden. Cruquius maakt gebruik van zijn nautische karakter en wint daarnaast aan verblijfskwaliteit door de toevoeging van groen. Het bevorderen van biodiversiteit is een belangrijk doel van het plan.

Het Cruquiusgebied wordt per perceel herontwikkeld. In de tussentijd is er ruimte voor (tijdelijke) initiatieven en bedrijvigheid en worden de historische gebouwen herbestemd. De dynamiek van grote en kleine, permanente en tijdelijke ontwikkelingen zal een grote impact hebben op de openbare ruimte. Daarom is een raamwerk opgesteld voor de openbare ruimte dat gedurende het hele proces eenheid en identiteit van het gebied garandeert. Kwalitatieve en kwantitatieve principes voor de inrichting van zowel de openbare ruimte als collectieve buitenruimtes zijn vastgelegd in een toolbox. Het raamwerk met de inrichtingsprincipes nodigt bewoners en gebruikers uit om initiatieven te ontplooien in het publieke domein.

Breskens Panoramaterras

In het Zeeuwse Breskens zijn twee karakteristieke uitkijkpunten verrezen: een vlonder bij de boothelling en een panoramaterras in de duinen. Inwoners en bezoekers van de kustplaats kunnen tussen de manshoge wanden van de vlonder beschut uitkijken over de haven of juist de stoere trap van het terras beklimmen om bij een overweldigend vergezicht uit te waaien.

Beide objecten zijn duidelijk familie van elkaar: ze delen de plastische toepassing van hout en een robuuste vormentaal, ze reageren op de reliëfrijke omgeving en ze zijn multifunctioneel. Bovendien visualiseren zowel de vlonder als het terras de fysieke kenmerken van de omgeving. Zo verwijst de typische zilvergrijze kleur van het hout naar de kleurschakeringen van de lucht, de zee en het land. De toegestane verwering geeft het hout een levendige uitstraling en maakt de krachten van de elementen voelbaar. Aldus trotseren de objecten het ruige landschap van water en wind, jaar in jaar uit.

Stadsbiotoop

De Stadsbiotoop presenteert een nieuwe vorm van stedelijkheid. Hier gedraagt het landschap zich als stad en de stad als landschap. Zo is het landschap stedelijk intensief geprogrammeerd. Een watermachine zuivert het grijze water en zorgt voor variatie in flora en fauna. Er zijn woongebouwen en multifunctionele verzamelgebouwen. Bewoners kweken er hun eigen voedsel. Overal zijn plekken om te werken, spelen en sporten. Het landschap is opgebouwd uit rabatten die door hoogteverschillen een natuurlijke zonering creëren van openbaar, semi-publiek en privaat gebruik. Hoe dichter bij de gebouwen, hoe hoger de ligging en hoe privater het gebruik. De architectuur voegt zich naadloos in dit rabattenpark. De gebouwen hebben stedelijke volumes, programma’s en trekken een diversiteit van bewoners aan. Tegelijkertijd verbinden hun groene gevels de woningen met de natuur. Elke bewoner heeft een buitenruimte waar de gemiddelde stedeling alleen maar van kan dromen. Kortom, de symbiose van stad en land brengt ogenschijnlijk tegengestelde functies – wonen, ecologie, waterbeheer, recreatie – samen in de Stadsbiotoop

Vredeoord

Volop ruimte om te spelen, wandelen en fietsen, voor spontane ontmoetingen en buurtactiviteiten. Een wijk in de stad waar het voelt alsof je buiten woont. Waar de auto op het tweede plan staat en collectief energie wordt opgewekt. Ja, dat is Vredeoord. Een nieuwe wijk in Eindhoven met een mix van sociale huurwoningen, koopwoningen en woningen die in collectief en particulier opdrachtgeverschap worden ontwikkeld. De locatie? Het voormalige Philips-kantorenpark Vredeoord, met het kenmerkende Philips-hoofdkantoor als boegbeeld. Buro Lubbers ontwierp het landschappelijk-stedenbouwkundig plan, het beeldkwaliteitsplan en verricht de supervisie op de architectuur.

De stedenbouwkundige opzet bestaat uit een krachtig raamwerk van groene randen, bomenrijke middenbermen, verbrede achterpaden en woonstraten plus een autovrij middengebied dat functioneert als collectief ontmoetingsplein. Hagen, bomen, bloeiende heesters en kruiphedera geven Vredeoord een landschappelijke sfeer. De architectuur versterkt die sfeer door bijzondere accenten, zorgvuldige hoekoplossingen, duurzame materialen, en een natuurlijk kleur- en materiaalgebruik.