Plein

Industrieplein Hengelo

Het Industrieplein is niet langer de achterkant van station Hengelo, maar de nieuwe toegangspoort naar het Hart van Zuid. Verschillende gebruikers hebben een plek gekregen, maar er is ook ruimte gecreëerd voor nieuwe vormen van gebruik. Een nieuw skatepark – een van de grootste van de regio – is verrezen op het plein en wordt veelvuldig gebruikt. Daarnaast is de bestaande veldbeek weer zichtbaar gemaakt, en is er op het plein ruimte gemaakt voor evenementen. Door middel van een innovatief smart-light systeem kan de verlichting op het plein aangepast worden aan de situatie. Meerstammige bomen en vlinder- en bijlokkende beplanting zorgt voor een aangenaam verblijfsklimaat en bevordert de biodiversiteit. Zo is het Industrieplein plein en park in één.

foto mathildeplein openbare ruimte

Mathildeplein

Aan de voet van één van de belangrijkste iconen van Eindhoven, de Lichttoren, is een nieuw plein verschenen. Een pergola begroeid met blauwe regen en rozen biedt de voorbijganger een blik op het semi-openbare parkje. Hier kan men na het winkelen even neerstrijken op het terras of rustig op een bankje tussen weelderige planten ontsnappen aan de verkeersdrukte van het centrum. De amorfe vorm van het gebied vroeg om een strikte structuur, die rust brengt op het plein en bovendien het zicht op de Lichttoren optimaal garandeert. Het ontwerpconcept is daarom gebaseerd op strips en lijnen die haaks staan op het gebouw en de menselijke schaal terugbrengen. De eenheid in het ontwerp wordt bewaard door een consequent vorm- en materiaalgebruik: een sobere grijze vloer, robuuste bakken van cortenstaal, warme houten banken. De hoofdrol is weggelegd voor de beplanting: wintergroen, seizoensbloeiers en accenten van rododendrons.

foto Celsius openbare ruimte

Celsius Eindhoven

De komende vijftien jaar ondergaat Woensel-West een transformatie. Woningcorporatie Trudo heeft veel bezit in het gebied en heeft daarom een overkoepelende visie opgesteld voor de Eindhovense wijk: ‘Omdat smaken verschillen’. De visie beoogt een hippe, kleurrijke wijk met een bloeiend straatleven, zelfredzaamheid en ontmoeting. Vanuit die doelstelling zal de wijk ook fysiek veranderen. Er wordt gerenoveerd, gesloopt en er worden nieuwe woningen gebouwd. Voor de ruimtelijke vertaling van deze visie hebben Tarra Architectuur & Stedenbouw en Buro Lubbers in samenwerking met Trudo een stedenbouwkundige visie opgesteld. Deze integrale visie over vier schaalniveaus – de wijk Woensel, de buurt Celsius, het woonkwartier en de woning – geeft handvatten voor verdere gebieds- en gebouwontwikkeling. De openbare ruimte vormt het raamwerk. De stedelijke as, de groene scheggen en de dwarsassen vormen een krachtige herkenbare drager. Deze drager is zo sterk dat de afzonderlijke kwartieren van smaak kunnen verschillen zonder dat de buurt aan samenhang verliest.

Domusdela

Het kloostercomplex Mariënhage in het centrum van Eindhoven krijgt een nieuwe functie. Waar eerst de paters van de Orde der Augustijnen woonden, verschijnen een congresruimte, ceremoniehuis, hotel en restaurant. Hoewel de religieuze functie verdwijnt, blijft Mariënhage een plek voor ontmoeting, verbinding en verdieping. “Dat veel mensen niet meer naar de kerk gaan, betekent niet dat ze minder spiritueel zijn. Hier kunnen we hen straks een plek bieden om te rouwen en trouwen, met de uitstraling van de kerk als icoon”, aldus uitvaartcoöperatie DELA, de ontwikkelaar en naamgever van het project.

Bijzonder is dat DELAmondo een groene, multifunctionele schakel wordt in het stedelijk weefsel van Eindhoven. Het is de oudste plek in de stad, maar ontoegankelijk voor publiek. Door het kloostercomplex inclusief de tuin aan de Dommel open te stellen, krijgt de verborgen parel weer betekenis voor de Eindhovenaren. De rijksmonumenten worden gerestaureerd met behoud van de cultuurhistorische waarden door En|En architecten en diederendirrix architecten. Buro Lubbers heeft het inrichtingsplan voor de openbare ruimte opgesteld: sober, stil en sereen.

TU-Noordcampus

Delft krijgt er een nieuwe campus bij. Tussen de oude binnenstad en de andere
universiteitsterreinen wordt een levendig, stedelijk gebied gerealiseerd
voor wonen, werken en studeren. Zowel studenten en medewerkers van de
Technische Universiteit vinden hier hun plek als creatieve bedrijven en
inwoners van Delft. Buro Lubbers heeft het stedenbouwkundig plan en het terreinontwerp opgesteld. Het huidige binnengebied van TU-Noord ontbeert een heldere structuur, gebruiks- en verblijfskwaliteit. Het
fungeert als restgebied. De nieuwbouw van het International Student
House (ISH), de revitalisatie van oude universiteitsgebouwen en de
herinrichting van de stedelijke ruimte brengen hier verandering in. De nieuwe identiteit van de campus wordt ontleend aan zijn historische kwaliteit en groene karakter. Door het verbeteren en toevoegen van routes en toegangen wordt de campus goed doorwaadbaar en optimaal verbonden met zijn omgeving. Het binnengebied krijgt een logische structuur met een heldere sequentie van ruimtes: een plein, een hof en een park. De nieuwbouw vormt een duidelijke schakel tussen deze ruimtes. Het plein met daaraan gekoppeld een horecagelegenheid functioneert als centrum en ontmoetingsplek van de campus.
Het park heeft zowel een stedelijke als een ecologische en
waterbergende functie. Op de hogere, drogere delen bevinden zich routes
en verblijfsplekken; in de lagere, natte delen wordt water geborgen. Gradiënten in het waterrijke gebied en specifieke beplanting maken het park interessant
voor flora en fauna. Het is de groene parel van de campus.

Van een enclave in de stad transformeert de campus tot een aantrekkelijke verblijfs- en ontmoetingplaats. TU-Noord zal zich ontwikkelen tot een dynamische plek in een groene setting met alle kwaliteiten die horen bij een campus.

Vleesplein

Het brede gebied van de Vleesstraat, in de volksmond het Vleesplein, vormt dé entree naar het centrum van Venlo. Waar het plein voorheen een grote verscheidenheid aan obstakels en elementen toonde, die leidde tot een rommelig, onoverzichtelijk beeld, functioneert het sinds de herinrichting als ontvangstkamer van de stad. Daarmee is de eeuwenoude poortfunctie hersteld, vooral voor de fietser, die hier zijn fiets kan stallen en te voet zijn weg vervolgt naar de stad. De fietsenstalling is een bijzonder object, dat een golvende beweging maakt over het plein en de fietsen omsluit. Het hekwerk wordt begroeid met lang bloeiende klimrozen, kamperfoelie en clematissen. De entree van de fietsenstalling vormt een duidelijke poort in het hekwerk en verwijst daarmee naar de historische poortfunctie van het Vleesplein. Het groene, bloemrijke object zal de bezoeker niet snel vergeten en hem vriendelijke verwelkomen in het centrum van Venlo. Om voldoende ruimte voor de evenementen over te houden, is de stalling aan de zuidrand van het plein gesitueerd, daar waar de fietsers het plein op komen. Het middelste deel van het plein is voor flexibel gebruik ingericht. Wanneer er geen evenementen plaatsvinden, staat er niets in de weg om dit deel vrij te gebruiken.

Lamme van Dieseplein

De gemeente Kerkrade heeft de ambitie om het centrum van de stad een hoogwaardige, duurzame en kostenbewuste kwaliteitsimpuls te geven. Deze herinrichting van het winkelgebied sluit aan op andere herstructurerings-en nieuwbouwplannen in het centrum. Met beperkte middelen moet het centrum weer het visitekaartje van de stad worden.Een ruimtelijke analyse van de geschiedenis, de functies en de huidige materialisering van het centrum laat zien dat Kerkrade centrum over de potenties beschikt om uit te groeien tot een aantrekkelijk winkel-en verblijfsgebied. Het knelpunt van de actuele situatie is het gebrek aan eenheid. Het herinrichtingsplan van Buro Lubbers maakt het centrum weer herkenbaar door het aanleggen van één tapijt van gebakken klinkers. Elementen zoals bomen, meubilair, verlichting en kunst zorgen voor een heldere zonering. Drie bijzondere pleinen krijgen een eigen uitstraling in het centrum: als huiskamer, als rustplek en als cultuurplein.

Moorkensplein

De dichtbevolkte wijk Borgerhoutin Antwerpenkent een zeer gemengde bevolking van jonge (grote) gezinnen, ouderen en bewoners uit alle windstreken. De wijk heeft een dicht bebouwingsweefsel met weinig publieke ruimte. Er is een dringende noodzaak aan meer groeneen open ruimte. Daarom wordt het huidige Moorkensplein getransformeerd tot een groene pleinruimte met een buurtpark. Het kolossale en monumentale Districtshuis is nu nog beeldbepalendvoor de locatie en reduceert de buitenruimte tot slechts randen en resten. Omdat het gebouw niet langer prestige en dominantie hoeft te representeren, is de buitenruimte in het ontwerp herdacht als tuin. Op eentapijt van hardsteen in een warme tint worden losse bomen gestrooid in verschillende soorten. Omdat deze bomenlaag wordt doorgezet in aanliggende straten en langs het park,ontstaat ééngrote, discontinue groene tuinruimte die tal vanfunctiesen gebruiksvormen samenbindt tot een nieuw Moorkensplein.Een plein vooriedereen inBorgerhout.

Ontmoetingsplein

Een nieuw dorpshart bouwen, leven in de brouwerij brengen, dat was de opgave waar de Gemeente Kapellen zich voor stelde. In plaats van een vervallen supermarkt met op de gevels aankondigingen van feesten die al lang geweest waren, voorzag de gemeente een levendig dorpsplein voor haar Kapellenaren. Voor het eerst in de geschiedenis moest het Belgische lintdorp Kapellen een centrum krijgen. Maar hoe creëer je een dorpsplein, een bruisend hart, aan een drukke doorgaande weg onder de rook van Antwerpen?

Buro Lubbers ging de uitdaging aan en ontwierp in relatie tot de nieuwe, omringende architectuur een multifunctioneel plein dat zowel ruimte biedt aan een breed programma van jaarlijkse activiteiten als dagelijks gebruik. Het concept was even eenvoudig als doeltreffend: een tapijt van blauw Belgisch hardsteen dat zich over het plein uitrolt en her en der onderbroken wordt door oranjekleurige stalen lopers. De kleuren en materialen vormen samen een sprekende compositie. Stoere, houten banken en tafels, ranke platanen en een uitgekiende verlichting completeren het beeld. Het sobere ontwerp in combinatie met het duurzame, kwalitatieve materiaal geeft het dorp de stedelijke allure die het wenste. Nu en in de toekomst kunnen de Kapellenaren elkaar ontmoeten in het dorpshart.

De Bisschoppen

Het moesten multifunctionele buitenruimtes worden, gebruiksvriendelijke plekkenwaar studenten, docenten en omwonendenelkaar kunnen ontmoeten, waar menin een rustige hoek kan studerenen waar van tijd tot tijd kleine optredens en manifestaties kunnen plaatsvinden. Met dit doel voor ogen ontwierp Buro Lubbers de binnentuin, de pleinen en de dakterrassenvan het nieuwe campuscomplex De Bisschoppen op de Uithof in Utrecht.Debuitenruimteszijnduidelijk aan elkaar verwant door de gezichtsbepalende houten elementendie dienenals zitplaatsen, boombakken, fietsenstalling of podium. Al deze objecten zijn van dezelfde houtsoorten enzijn op dezelfde manier afgewerkt met latten inverschillende breedtematen.Door de gevarieerde beplanting, de specifieke relatie met de architectuur en de hernieuwde bestemming van relicten uit de oude situatie, zijn de buitenruimtes omgevormd tot prettige, sociale ontmoetingsplekken. Zelfs met de vlinders is rekening gehouden. Op hun route tussen Utrecht en Amersfoort worden zij door de vlindervriendelijke vegetatie uitgenodigd op de dakterrassen van de studententorens.