Recreatiegebied

Industrieplein Hengelo

Het Industrieplein is niet langer de achterkant van station Hengelo, maar de nieuwe toegangspoort naar het Hart van Zuid. Verschillende gebruikers hebben een plek gekregen, maar er is ook ruimte gecreëerd voor nieuwe vormen van gebruik. Een nieuw skatepark – een van de grootste van de regio – is verrezen op het plein en wordt veelvuldig gebruikt. Daarnaast is de bestaande veldbeek weer zichtbaar gemaakt, en is er op het plein ruimte gemaakt voor evenementen. Door middel van een innovatief smart-light systeem kan de verlichting op het plein aangepast worden aan de situatie. Meerstammige bomen en vlinder- en bijlokkende beplanting zorgt voor een aangenaam verblijfsklimaat en bevordert de biodiversiteit. Zo is het Industrieplein plein en park in één.

De Terugblik

Zie je die ranke kolommen verrijzen uit het glooiende landschap? Daar op die open plek tussen de heide is geschiedenis geschreven; Operatie Market Garden. Een ingetogen podium betoont nu respect aan de luchtlanding en brengt je terug naar dat cruciale moment. Kijk je naar boven, dan zie je al die parachutisten duizelingwekkend dichterbij komen. Leg je je oor te luister op de ligbedden, dan hoor je hun verhalen. Om stil van te worden…

In de competitie voor het landmark in Ede heeft Buro Lubbers de tweede plek veroverd.

Foto Groede Podium

Groedepodium

Tussen Groede-dorp en Groede-bad is een recreatief mobiliteitsknooppunt verrezen dat dorp en strand met elkaar verbindt: Groede Podium. Toerist, recreant en streekbewoner – jong en oud – kunnen zich hier uitleven in een serie interactieve kamers, elk met een eigen thema: Speelhonk, Waterkamer, Beestenboel, Labyrinth… De kern van elke kamer wordt gevormd door een historische bunker. Na jarenlang onder aarde en planten verborgen te zijn geweest, vervult het bunkercomplex nu een attractieve functie. Als stepping stone tussen het achterland en de kust nodigt Groede Podium de bezoeker uit om het omringende natuurgebied te verkennen via doorgaande fiets- en wandelbanden. Het plan is ontwikkeld in het kader van het project Integraal Kustzonebeheer West Zeeuws-Vlaanderen dat tot doel heeft de volledige Zeeuwse kustlijn op te waarderen. Een voorbeeld van duurzame herstructurering.

Rauw aan de zee Ijmuiden

IJmuiden wil zijn imago verbeteren en zich op de toeristische kaart zetten. Eén van de instrumenten die de gemeente daarvoor inzet is het opwaarderen van routes waarmee toeristische attracties beter met elkaar worden verbonden. Buro Lubbers stelde een visie op die het rauwe karakter van IJmuiden herkenbaar maakt in het straatbeeld. Door overal het duinlandschap zichtbaar te maken en het op markante punten te injecteren met rauwe IJmuidense verhalen, wordt de identiteit van de havenstad weer zichtbaar. Zoveel mogelijk plekken in de openbare ruimte worden ingericht met typisch duinbeplanting en duinbosjes. Overhoeken, bermen en straten laten zien waar je bent: in de ruige duinen. Het duinlandschap spreidt zich geleidelijk als een stoere, ruwe deken uit over IJmuiden. Zodra je de stad binnenrijdt, fietst of wandelt voel je door de beplanting dat je aan de kust bent, in de duinen, in IJmuiden. Op knooppunten worden stoere plekken ingericht voor verblijf, ontmoeting en toeristische informatievoorziening.

Beers vianen

Het buitengebied tussen Beers en Vianen is aan verandering onderhevig. De gemeente Cuijk wil het gebied revitaliseren door ruimte te bieden aan nieuwe ontwikkelingen. Tegelijkertijd wil ze de landschappelijke kwaliteit en de leefbaarheid behouden en waar mogelijk versterken. Deze ambitie biedt mogelijkheden voor nieuwe functies als wonen, recreatie, bedrijvigheid, zorg, als ook voor alternatieve landbouwvormen en nevenactiviteiten voor boeren. Alle nieuwe activiteiten moeten evenwel passen binnen het karakter en de schaal van het landelijk gebied. Buro Lubbers heeft hiertoe een integrale gebiedsvisie ontwikkeld.

De gebiedsvisie streeft naar het creëren van een vernieuwd kampenlandschap. Door landschappelijke elementen toe te voegen en daarmee het landschap te verdichten, ontstaat een stevig groen raamwerk waarbinnen toekomstige ontwikkelingen moeiteloos kunnen worden ingepast. Waar voorheen lange zichtlijnen door het gebied liepen, waarin alle dissonanten zichtbaar waren, worden deze nu opgenomen door landschappelijke elementen die de blik sturen. In functioneel opzicht is het toekomstbeeld een gebied met een agrarisch karakter verrijkt met natuur-, recreatie-, woon- en werkfuncties. Een optelsom van verschillende ingrepen toont uiteindelijk de eigenheid van het gebied: kleinschalig, afwisselend en groen.

Floriade, Venlo

Onder alle pracht en praal van de Floriade gaat een eeuwenoud landschap schuil. Een landschap met een grote rijkdom aan cultuurhistorische schatten: duizend jaar oude grafheuvels, een middeleeuws wallensysteem, fundamenten van een oude kapel en de St. Janshoeve uit de Nieuwe Tijd. Tot voor kort waren deze elementen nauwelijks herkenbaar. Nu maakt een interactieve wandelroute de cultuurhistorie zichtbaar en beleefbaar voor het publiek.

De basis van het ontwerp ligt in het opruimen van het verwilderde parklandschap waardoor zichtlijnen en open ruimtes zijn hersteld en bovenal historische elementen zijn onthuld. De route langs deze elementen is vormgegeven met betonnen vloerplaten waarin cultuurhistorische sporen zijn afgebeeld: schapenhoeven, karrensporen, gereedschap. Als herkenningsbakens in het parklandschap markeren architectonische objecten, poorten van cortenstaal, deze bijzondere plekken. De poorten kaderen de blik op het landschap, maken de kijker bewust van zijn omgeving. Bovendien zijn er multimediale toepassingen in verwerkt die de geschiedenis van de plek vertellen.

De wandeling geeft het publiek inzicht in de inrichting en het gebruik van het specifieke landschap door de eeuwen heen. Ook na de Floriade, als het terrein is getransformeerd tot een hoogwaardig en groen bedrijvenpark, blijft de route bestaan. De route laat daarmee een eigen spoor na in de geschiedenis.

Delftse Hout

Buro Lubbers heeft een ontwerp gemaakt voor drie assen die de binnenstad van Delft verbinden met het natuurgebied Delftse Hout. De Delftse Hout is sinds de jaren 70 de tuin van de Delftenaren. Er is voor elk wat wils. De gemeente Delft wil de verbindingen tussen de Delftse Hout en de binnenstad verbeteren met behulp van drie assen: de natuuras, de educatieve as en de stedelijke as. Het doel is dat dezeroutes het recreatiegebied vanuit de stad zichtbaar en beleefbaar maken en vice versa –van groen naar stad en van roodnaar land. Geïnspireerd door het bestaande landschap heeft Buro Lubbers diverse objecten ontworpen voor specifieke plekken langs de routes: zitelementen, vlonders, bruggen, aanlegsteigers, nestkasten, informatieborden,…De objecten zijn door hun vormgeving, detaillering en materiaalkeuzeduidelijk familie van elkaar. Her en der langs de routes wordt voor oud en jong informatie verstrekt over de geschiedenis van het gebied, het watersysteem, de flora en fauna. Wandelaars en fietsers worden zich zo op een aangename en uitnodigende manier bewust van hun omgeving.

Engelermeer

Een kleine Biesbosch met fluisterbootjes. Een gebiedseigen arboretuminEngelse landschapsstijl. Een flexibelesculptuur met ruimte voor een multifunctioneel paviljoen. Dat zijn enkele ingrepen die het Engelermeer kunnen transformeren tot een hoogwaardig natuur-en recreatiegebiedaan de rand van ’s-Hertogenbosch. In het kader van de ideeënprijsvraag voor het Engelermeer stelde Buro Lubbers een landschappelijke visie op en een schetsontwerp voor een watersportpaviljoen. Uitgangspunt was om op een landschappelijke en architectonische manier de overgang van het water naar de achterliggendegebieden vorm te geven, waardoor het Engelermeer een centrale liggingkrijgtbinnen de Bossche buitens en een aangename recreatieplek wordt.

Steenovens Fortmond

Aan de IJssel tussen Deventer en Zwolle hebben meer dan twintig steenovens gestaan. Vele hiervan zijn vandaag de dag onherkenbaar, maar toch zijn er nog sporen aanwezig in het landschap: kleigaten, dijkjes en relicten. Een van deze ovens, Steenovens Fortmond, heeft de potentie uit te groeien tot een belevenisvolle plek. Ons motto: beleef de ruimte en ervaar de tijd. Wij zijn getroffen door de schoonheid van Fortmond zoals die nu is. De ruige vegetatie, de talrijke vogels, de majestueuze schoorsteen, de ligging aan het water en bovenal de geheimzinnige ovens spreken tot onze verbeelding. Dit moment in de cultuurhistorie vieren we door een subtiele operatie van de plek bestaande uit onderzoeken, voorbereiden, opereren, repareren en beschermen, herstellen en activeren. Als anatomen snijden we door de artefacten en het landschap om de innerlijke gelaagdheid van Fortmond bloot te leggen. Uiteindelijk biedt het geopereerde steenoventerrein de bezoeker verschillende zintuiglijke en esthetische ervaringen van de cultuurgeschiedenis in relatie tot het landschap.