Schoolterrein

The Green Village

Op de voormalige locatie van de Faculteit Bouwkunde wordt The Green Village gerealiseerd: een dynamische campus die de belangrijkste uitdagingen van onze tijd aangaat op het gebied van energie, water en lucht. Hier worden grensoverschrijdende innovaties bedacht, ontwikkeld en uitgeprobeerd. Hier wordt visie omgezet in actie. Wetenschappers, studenten, bedrijven, overheden en bezoekers werken in The Green Village samen aan een duurzame toekomst. Buro Lubbers heeft daartoe een inrichtingsplan voor de openbare ruimte ontworpen. De uitdaging was een concreet inrichtingsplan te ontwerpen voor een tijdelijk laboratorium waar innovatieve technologieën in de openbare ruimte worden toegepast die nu nog niet bekend zijn en waarvan het toekomstige gebruik bovendien geen verreikende ruimtelijke en financiële gevolgen mag hebben. De oplossing: een groeimodel, een ruimtelijk raamwerk dat vanuit een minimale situatie flexibel kan uitgroeien tot een innovatief dorp. De openbare ruimte is zelf ook onderwerp van onderzoek en experiment en is daarom adaptief en steeds aan verandering onderhevig. Imagobepalende kenmerken van het inrichtingsplan zijn een stoere vormgeving, zichtbare boven- en ondergrondse infrastructuur, ruimte voor testopstellingen én mobiele beplanting. Dat laatste beoogt een innovatieve samenwerking van kweker en landschapsarchitect.

TU-Noordcampus

Delft krijgt er een nieuwe campus bij. Tussen de oude binnenstad en de andere
universiteitsterreinen wordt een levendig, stedelijk gebied gerealiseerd
voor wonen, werken en studeren. Zowel studenten en medewerkers van de
Technische Universiteit vinden hier hun plek als creatieve bedrijven en
inwoners van Delft. Buro Lubbers heeft het stedenbouwkundig plan en het terreinontwerp opgesteld. Het huidige binnengebied van TU-Noord ontbeert een heldere structuur, gebruiks- en verblijfskwaliteit. Het
fungeert als restgebied. De nieuwbouw van het International Student
House (ISH), de revitalisatie van oude universiteitsgebouwen en de
herinrichting van de stedelijke ruimte brengen hier verandering in. De nieuwe identiteit van de campus wordt ontleend aan zijn historische kwaliteit en groene karakter. Door het verbeteren en toevoegen van routes en toegangen wordt de campus goed doorwaadbaar en optimaal verbonden met zijn omgeving. Het binnengebied krijgt een logische structuur met een heldere sequentie van ruimtes: een plein, een hof en een park. De nieuwbouw vormt een duidelijke schakel tussen deze ruimtes. Het plein met daaraan gekoppeld een horecagelegenheid functioneert als centrum en ontmoetingsplek van de campus.
Het park heeft zowel een stedelijke als een ecologische en
waterbergende functie. Op de hogere, drogere delen bevinden zich routes
en verblijfsplekken; in de lagere, natte delen wordt water geborgen. Gradiënten in het waterrijke gebied en specifieke beplanting maken het park interessant
voor flora en fauna. Het is de groene parel van de campus.

Van een enclave in de stad transformeert de campus tot een aantrekkelijke verblijfs- en ontmoetingplaats. TU-Noord zal zich ontwikkelen tot een dynamische plek in een groene setting met alle kwaliteiten die horen bij een campus.

Internationale School

Het vooroorlogse concept van de Constant Rebeque Kazernein Eindhovenwas als militair complex gericht op orde en tucht, rangen en standen. Redelijk ver verwijderd van de stad, functioneerde de hiërarchische mannenwereld in beslotenheid en afzondering van de samenleving. Nu de kazerne niet langer als zodanig wordt gebruikt, wordthet gebouwencomplex en het omringende terrein getransformeerd tot de Internationale School Eindhoven (ISE). De typische kazernesfeer maakt plaats voor een hedendaags en bruisend schoolterrein en -gebouw waarin gastvrijheid, vriendschap, ontmoeting, improvisatie, participatieen het ISE-onderwijsconcept tot bloei komen. Het multidisciplinaire ontwerpteam maakte hiertoe een integraal plan. Kernbegrip van het ontwerp is verbinding:verbinding tussen landschappelijke kamers, tussen architectuur en landschap, verbinding tussen mensen.Buro Lubbers stond in voor het landschappelijke deel en de inrichting van de buitenruimte.

De Bisschoppen

Het moesten multifunctionele buitenruimtes worden, gebruiksvriendelijke plekkenwaar studenten, docenten en omwonendenelkaar kunnen ontmoeten, waar menin een rustige hoek kan studerenen waar van tijd tot tijd kleine optredens en manifestaties kunnen plaatsvinden. Met dit doel voor ogen ontwierp Buro Lubbers de binnentuin, de pleinen en de dakterrassenvan het nieuwe campuscomplex De Bisschoppen op de Uithof in Utrecht.Debuitenruimteszijnduidelijk aan elkaar verwant door de gezichtsbepalende houten elementendie dienenals zitplaatsen, boombakken, fietsenstalling of podium. Al deze objecten zijn van dezelfde houtsoorten enzijn op dezelfde manier afgewerkt met latten inverschillende breedtematen.Door de gevarieerde beplanting, de specifieke relatie met de architectuur en de hernieuwde bestemming van relicten uit de oude situatie, zijn de buitenruimtes omgevormd tot prettige, sociale ontmoetingsplekken. Zelfs met de vlinders is rekening gehouden. Op hun route tussen Utrecht en Amersfoort worden zij door de vlindervriendelijke vegetatie uitgenodigd op de dakterrassen van de studententorens.

Speelbos de Masten

Basisschool De Masten in Maliskamp (Rosmalen) krijgt een nieuw gebouw waarin ook een kinderdagverblijf, een buitenschoolse opvang, een wijkcentrum en een kinderdagcentrum worden ondergebracht. Buro Lubbers heeft een plan gemaakt voor de buitenruimte waarin de wensen van al deze doelgroepen een eigen plek krijgen en waar tevens gezamenlijk gebruik van kan worden gemaakt. Het nieuwe speelbos is gerealiseerd in een oud dennenbosje. Het doel was om met behoud van de bomen een uitdagende speelplek voor de basisschoolkinderen te maken. Door de hekwerken rondom het schoolterrein laag en groen te houden of te vervangen door een snoeiwal blijft het terrein onderdeel uitmaken van zijn omgeving. Speciaal ontworpen speeltoestellen, moestuintjes, een pluktuin bieden spannende en educatieve speelaanleidingen.

Tuin Avans Hogeschool

Buro Lubbers heeft een ontwerp gemaakt voor de herinrichting van de tuin bij de Avans Hogeschool in ’s-Hertogenbosch in het kader van een uitbreiding van het gebouw met een nieuwe vleugel. Het ontwerp voorziet in multifunctionele buitenruimten bestaande uit vier tuinen, drie dakterrassen en een brug die de terrassen en tuinen met elkaar verbindt. Het nieuwe ontwerp heeft ten doel de relatie tussen binnen en buiten te versterken in zowel ruimtelijk als programmatisch opzicht. Zo is de strikte, kamvormige geleding van de bouwvolumes in de buitenruimte doorgezet waardoor een heldere zonering is ontstaan van de dakterrassen, de brug en de tuinen. In programmatisch opzicht dienen de nieuwe buitenruimten, die voorheen nauwelijks werden gebruikt, een aanvulling te zijn op de gebouwen. Daarom zijn verschillende interieure functies exterieur gemaakt. Er is een dakterras voor technische experimenten en opstellingen, een practicumeiland is geschikt voor buitenlessen en de tuinen nodigen uit tot ontmoeten en studeren in de buitenlucht.