Zorglandschap

Voorburg

Zorgpark Voorburg is onderdeel van een reeks landgoederen, buitens en gestichten gelegen aan de zuidoostzijde van Vught langs de Boxtelseweg, parallel aan de A2. Deze reeks wordt gekenmerkt door historische relicten als kasteeltjes, landhuizen, villa’s, bomenlanen, waterpartijen en parkgebieden. In aansluiting met deze bijzondere reeks, heeft

Buro Lubbers een masterplan, een landschappelijk raamwerk opgesteld voor Zorgpark Voorburg. Door Voorburg bovendien te verbinden met (recreatieve) routes in de omgeving, krijgt dit deel van Vught meer betekenis. De basis van het masterplan ligt zowel in de landgoedachtige setting van het park als in het conceptuele onderscheid tussen een openbaar en openliggend parkdeel. Binnen het landschappelijk raamwerk kunnen op korte, middenlange en lange termijn verschillende stedenbouwkundige ontwikkelingen plaatsvinden. Buro Lubbers staat in voor het uitwerken van bepaalde deelgebieden van het masterplan en voert bovenal de supervisie om de beeldkwaliteit van het totale zorgpark te bewaken.

Providentia

In het kader van een eventuele herontwikkeling van de locatie Providentia, een kloostercomplex in een bosrijke omgeving in Sterksel, heeft Buro Lubbers een landschappelijk-stedenbouwkundig plan opgesteld. Het plan biedt een mix van wonen en geïntegreerde zorg te midden van kloostertuinen. Het kloosterverleden van Providentia biedt aanknopingspunten om een gebied te creëren waar mensen graag willen wonen en die de afgelegen ligging voor lief nemen. In het plan is de kloostertuin de metafoor voor gezond wonen en leven. Het landschappelijk raamwerk wordt opgebouwd met tuinen, lanen en hagen. Het resultaat is een aaneengesloten landschap dat zich binnen en tussen de bouwvelden uitstrekt, van klooster en boerderij naar natuurontwikkeling. De schaal, de verblijfswaarde en het gebruik van dit landschap hebben een belangrijk effect op de kwaliteit van zorg, wonen en verblijven op Providentia. Zo zijn de (zorg)woningen op het landschap georiënteerd en komen alle straten uit op een centrale groene ruimte. De kloostertuinen worden ommuurd door bos, maar zijn vrij toegankelijk voor recreanten en de dorpelingen van Sterksel. Er is ruimte voor gezamenlijke moestuinen, fruittuinen en kruidentuinen evenals aan speeltuinen, sporttuinen en recreatietuinen.

Antoniegaarde

Geurende lavendel en rozen, ruisend gras, stille vijvers en schaduwrijke bomen bepalen de sfeer in de binnentuin van het woonzorgcentrum Antoniegaarde. De beleving van de ouderen moest voorop staan. Daarom zijn verschillende vlakken in de tuin ingericht met planten die de zintuigen prikkelen. Comfortabel meubilair en sfeervolle verlichting nodigen de bewoners overdag en ’s avonds uit elkaar te ontmoeten, rustig te verpozen of de krant te lezen aan een lange tafel. De inrichting, het samenspel van karakteristieke oude elementen en de nieuwe architectuur van het complex, een afwisselende hoogwaardige stedenbouwkundige indeling en de tot de laatste steen gedetailleerde buitenruimte maken de Antoniegaarde tot een unieke plek. Een oase van rust in de stad.

Coudewater

Ten oosten van ‘s-Hertogenbosch ligt Coudewater, een landgoed dat al sinds de veertiende eeuw wordt gebruikt voor de geestelijke gezondheidszorg. Hier wonen zowel cliënten die een hoge mate van begeleiding nodig hebben als cliënten die volstaan met ondersteunende zorg. Als gevolg van bezuinigingsmaatregelen en veranderende concepten in de zorg heeft GGZ Oost-Brabant besloten Coudewater te herontwikkelen. Het doel is de gezondheidsinstellingen duurzaam in te passen binnen de karakteristieken van het landgoed en zijn omgeving. Om de maatschappij bovendien dichter bij de instellingen te brengen, worden ook andere, zorggerelateerde functies op het landgoed voorzien. Buro Lubbers ontwierp een ruimtelijk ontwikkelingskader dat de functies op het landgoed dusdanig ordent, dat er een optimale synergie ontstaat tussen het ruimtelijke en functionele programma. De basis van dit masterplan wordt gevormd door het landschap. Door de kenmerkende structuren van de buitenplaats, de boskamers en de kampen te versterken krijgt landgoed Coudewater een herkenbare, groene identiteit

Bouwhuis

In opdracht van De Twentse Zorgcentra heeft Buro Lubbers een masterplan en beeldkwaliteitplan opgesteld voor zorgterrein ’t Bouwhuis in Enschede. Het parkachtige karakter van sommige gebiedsdelen herinnert nog aan de geschiedenis van de textielbaronnen die er ooit woonden. Andere plekken vragen om een herkenbare identiteit en meer eenheid. Het plan onderscheidt drie sfeergebieden: landgoederen, centrum en parkbos. Het centrale plein is het bruisende hart van ‘t Bouwhuis. Hier ontmoet men elkaar, er vinden activiteiten, bijeenkomsten en voorstellingen plaats. Een duidelijke en veilige ontsluiting, ontspannen wandelroutes langs tuinsieraden, recreatieve functies en bloeiende bomen als smaakmakers geven het terrein een ruimtelijke kwaliteitsimpuls.

Het masterplan sluit aan op de behoeften van bewoners, personeel en de organisatie als geheel. Daarom is op verschillende momenten met hun vertegenwoordigers intensief van gedachten gewisseld over belangrijke thema’s zoals verkeersveiligheid, sociale veiligheid, oriëntatie, veiligheid rondom de vijvers, sfeer, beleving, gebruiks- en recreatiemogelijkheden, herinrichting van het centrale plein, de inpassing van de woonzorgboerderij en bijbehorende dagbesteding. Reacties zijn telkens verwerkt in het plan, dat door alle partijen positief is ontvangen.

Medisch centrum Alkmaar

Buro Lubbers heeft de buitenruimte ontworpen bij de nieuwbouw van het Medisch Centrum Alkmaar (MCA) te Heerhugowaard. Het nieuwe ziekenhuis, naar ontwerp van Cepezed, moet 45.000 vierkante meter groot worden en voorzieningen krijgen als accute zorg, verblijf en klinische diagnostiek. De terreininrichting vraagt om een helder landschappelijk concept. Door duidelijke keuzes worden de ambities gerealiseerd: een eigen biotoop, het beperken van omgevingsinvloeden, het bevorderen van soortenrijkdom, het creëren van een ‘healing environment’ en een onderhoudsarm landschap. Buro Lubbers wil het maaiveld moduleren tot gradiënten en zo min mogelijk aanplanten. De verschillen in nat-droog, hoog-laag die hierdoor ontstaan, stimuleren een natuurlijke ontwikkeling van flora en fauna. Het beoogde resultaat is een aantrekkelijk beeld vanuit de ziekenhuiskamers en een goede habitat voor vogels, reptielen en kleine zoogdieren. De patio’s, het atrium en de directe buitenruimte worden ontworpen voor intensiever gebruik en een aangenaam verblijfsklimaat.