Drie projecten genomineerd voor de Dirk Roosenburgprijs

28 juni 2021

Om de twee jaar reikt de gemeente Eindhoven de Dirk Roosenburgprijs aan een project dat een positieve bijdrage levert aan de identiteit en het gebruik van de stad. In 2021 zijn acht projecten genomineerd. Buro Lubbers was direct en indirect betrokken bij drie van hen: DomusDela, Haasje over en een project op Strijp R. Wij zijn trots dat we met deze projecten een steentje bijdragen aan de ruimtelijke kwaliteit van Eindhoven. In oktober wordt de winnaar bekend gemaakt.

Het voormalige kloostercomplex Mariënhage is getransformeerd tot DomusDela, een plek om het leven te vieren en herdenken. Buro Lubbers ontwierp de openbare ruimte op die manier, dat het eens verborgen gebied een nieuwe betekenis krijgt in de stad. Ingetogen en subtiel verankeren de tuinen, pleinen en plekken het gebouwencomplex in het stedelijk weefsel van Eindhoven.

Haasje Over, een woontoren in combinatie met een skatehal, maakt onderdeel uit van de gebiedsontwikkeling Strijp-S. De plek is uitgegroeid tot een unieke thuisbasis voor urban culture en -sports met een wereldwijde uitstraling. Buro Lubbers werkt aan een verbindende zone op maaiveldniveau tussen Haasje Over en de de Trudo Toren.

Iets verderop ligt Strijp-R, een voormalig Phillipsterrein waarvoor Buro Lubbers en diederendirrix architecten het stedenbouwkundig plan en beeldkwaliteitsplan ontwierpen. Dat de ruimtelijke randvoorwaarden voor de gebiedsontwikkeling vernieuwende woningtypologie stimuleert, blijkt uit de twee nominaties voor de Dirk Roosenburgprijs. HilberinkBosch architecten vertaalden het industriële verleden van de plek in bijzondere ‘sheddakwoningen’ en ‘torenwoningen’. De villa Fifty-Fifty, ontworpen door Studioninedots, toont bijzondere relaties tussen gebouw en omgeving, binnen en buiten. Daarmee benut deze woning optimaal de groene kwaliteiten van het raamwerk.