Ontwerp voor CADIX A4 in Antwerpen verkozen tot winnaar

2 februari 2021

Onze inzending voor de competitie voor CADIX A4 in Antwerpen is verkozen tot winnaar en zal worden gerealiseerd! Het volledige ontwerp is gemaakt in samenwerking met Dethier Ontwikkeling, Bulk Architecten, General Architecture, Bureau de Fonseca, Encon, IRS Studiebureau, en Nelson, waarbij Buro Lubbers de collectieve binnentuin en daktuin heeft ontworpen.

Hoogstedelijke woongebouwen voor gezinnen met kinderen vragen om fijne tuinen voor spel en ontmoeting met veel groen. De collectieve binnentuin en de daktuin bieden die mogelijkheden. Te midden van al het havengeweld vormen de tuinen een groen paradijs voor jong en oud, vogel en vlinder.

Iedere woning profiteert van het groene uitzicht op de beplanting, die zowel is aangepast aan de schaduwrijke omgeving als de biodiversiteit bevordert en een aangename geur verspreidt. De slimme oriëntatie van de woningen betekent dat ouders vanuit vrijwel elke woning toezicht kunnen houden op hun buiten spelende kinderen. Verschillende elementen die verspreid in de tuin staan, zoals een grote stadstafel en een speelse fontein, nodigen uit om te verblijven.

Door het vele groen, dat samengaat met een verhoogd grondpakket, kan het regenwater gelijkmatig infiltreren. Óók tussen de stapstenen door. Hiermee wordt het regenwater van het gehele gebouw in de binnentuin geborgen. In tijden van droogte kan dit geïnfiltreerde water hergebruikt worden om de planten te bewateren. Ook de daktuin op de derde verdieping vormt een vanzelfsprekende eenheid met de bebouwing. Het groen van de daktuin wordt via de begroeide trappen en wanden verbonden met de binnentuin.

In het hart van het hectische havenkwartier bieden alle planten en bomen samen de bewoners een groen thuis.