Klokkengieterij, Aarle-Rixtel

Monumentale Klokkengieterij wordt eigentijdse woonwijk

Aarle-Rixtel – 7 februari 2020

De monumentale Klokkengieterij Petit & Fritsen in Aarle-Rixtel wordt herontwikkeld tot een eigentijds woongebied met industriële allure. Vandaag is officieel bekend gemaakt dat het team van Stam + De Koning, En|En Architecten, Isis Boot en Buro Lubbers deze bijzondere opdracht mag uitvoeren. Het winnende plan onderscheidt zich door behoud van alle ambachtsgebouwen op het terrein. Het bewijst dat sloop niet nodig is voor haalbare en duurzame woningbouw aan de dorpsrand.


De entree van het Brabantse dorp Aarle-Rixtel wordt bekroond door het iconische poortgebouw van Klokkengieterij Petit & Fritsen. Ruim 100 jaar werden hier vele klinkende, blinkende klokken geproduceerd voor een internationale markt. In het pand bevindt zich nog de enige met hout gestookte gietoven van Europa. Nu er niet langer klokken worden gegoten, vraagt het gebied om een nieuwe toekomst. Eigenaar Fritsen en de gemeente Aarle-Rixtel hebben daarom in 2019 vier ontwikkelaars uitgenodigd een visie te formuleren voor het gebied.


De geselecteerde partij heeft gedurfd af te wijken van de uitgangspunten en behoudt naast het rijksmonumentale poortgebouw ook de achterliggende productiehallen. Juist de bestaande kwaliteiten bieden unieke kansen om de plek te herontwikkelen tot een eigentijds woongebied met industriële allure dat het historische karakter, het aanwezige groen en de dorpse intimiteit koestert. Voor de bewoners van Aarle-Rixtel was de Klokkengieterij een eeuw lang onderdeel van het gemeenschappelijk geheugen en de identiteit. Met de nieuwe invulling zal dat ook zo zijn in de toekomst.


Het plan benut de bestaande tweedeling in de ruimtelijke structuur voor twee leefsferen: het industriële, veelzijdige Ambachtsterrein en het groene Dorpsbos voor gezinnen. De industriële hallen worden herbestemd tot appartementen. Nieuwbouw volgt de oorspronkelijke ruimtelijke structuur en zorgt voor een menselijke, dorpse schaal op het Ambachtsterrein. In het Dorpsbos verschijnen clusters van driekappers in villastijl. Volop in het groen vormen de woningen een zachte dorpsrand. Het resultaat is een woonmilieu dat de cultuurgeschiedenis van de Klokkengieterij viert en woonruimte biedt aan een diverse dorpsgemeenschap.


De komende maanden werkt Buro Lubbers het stedenbouwkundig plan en het terreinontwerp verder uit. En|En architecten ontwerpt de renovatie van de bestaande gebouwen en de nieuwbouw. De eerste bouwwerkzaamheden worden naar verwachting gestart in 2020.