Van leeg en grijs naar levendig en groen

9 maart 2021

Het Van Grunsvenplein krijgt een gedaanteverwisseling. Het desolate, grauwe plein wordt een dynamische, groene plek voor jong en oud, cultuurliefhebbers en sportievelingen, bewoners en bezoekers van Heerlen. Het was een complexe puzzel om alle belangen optimaal een plek te geven op het plein, maar het is gelukt. Het voorlopig ontwerp van Buro Lubbers en diederendirrix is gepresenteerd en enthousiast ontvangen door de gemeente, omwonenden en stakeholders. Het plan wordt verder uitgewerkt wanneer aanvullende onderzoeken zijn afgerond en alle seinen voor de uitvoering op groen staan.

Het openbare Van Grunsvenplein kent verschillende belangen en technische uitdagingen, zoals de leefkwaliteit van de omwonenden, de positie van het theater, de ligging op een parkeergarage, logistiek en veiligheid, de gebruiks- en verblijfsmogelijkheden. Al deze complexe onderwerpen zijn verenigd in een samenhangend ontwerp. De bestaande stenige, lege ruimte verandert in verschillende groene eilanden: een groot (evenementen)plein voor de schouwburg, een kleiner plein tegenover de vijver en daartussen intiemere plekken voor spontane activiteiten. De menselijke maat van deze pleinruimtes maakt ze zowel geschikt voor klein- en grootschalige programma’s als doordeweeks gebruik. Ook zijn er specifieke plekken voor urban sports als skateboarden, breakdance en calisthenics.

Het vele groen zorgt voor samenhang, sfeer en intimiteit op het multifunctionele plein. Bomen en planten in verschillende soorten en maten, kleuren en geuren maken de seizoenen beleefbaar. De gekozen beplanting is natuurlijk goed voor de biodiversiteit en zal volop vlinders en vogels aantrekken. Het uitzicht op het plein vanuit de appartementengebouwen wordt behouden zodat omwonenden kunnen genieten van het kleurrijke groen. Op het plein zelf zijn er tal van zitgelegenheden beschut onder de bomen of lekker in de zon, op een rustige of bruisende plek.

Het Van Grunsvenplein is dan ook vooral bestemd voor voetgangers en fietsers; de auto is te gast. De verharding die zich uitstrekt van gevel tot gevel maakt de omliggende verkeersstraten ondergeschikt. Het stedelijke tapijt heeft een streepjespatroon van hergebruikte, donkere koperslakkeien en vlakke betontegels. Het ritme van wisselende materialen en texturen zorgt voor een gebruiksvriendelijke vlakke vloer met een urbane, stoere uitstraling. De hergebruikte materialen maken het plein duurzaam evenals de vergroening en het watersysteem. Klimaatrobuust én inclusief, het circulaire ontwerp van Buro Lubbers en diederendirrix transformeert het Van Grunsvenplein in een eigentijdse plek waar alle inwoners van Heerlen zich thuis zullen voelen.